U SLAVU VITEŠKE SRPSKE VOJSKE: Obeležena godišnjica Gučevske bitke iz velike cerske epopeje (FOTO)

V. Mitrić

12. 09. 2021. u 15:59

CENTAR za kulturu "Vuk Karadžić" i grad Loznica su, kod spomen-kosturnice obeležili 107. godišnjicu Bitke na Gučevu, koja se u odvijala u oviru velike Cerske operacije, davno nazvana imenom "bitka među oblacima".

У СЛАВУ ВИТЕШКЕ СРПСКЕ ВОЈСКЕ: Обележена годишњица Гучевске битке из велике церске епопеје (ФОТО)

Foto: V. Mitrić

Položeni su venci i odate počasti gučevskim div junacima. Program je, po prvi, put obuhvatio i „Gučevski marš“ i predstavljanje Beogradskog radio-amaterskog kluba "YU1ANO".

- U ime grada na gučevske junake i njihov gorostasni doprinos rodu, istakao je profesor Ljubinko Đokić, pomoćnik gradonačelnika Loznice, ističući da i ovaj skup, ali i sve drugo, svedoči da nova pokolenja i te kako cene, poštuju i neguju njihova slavna dela.

Foto: V. Mitrić

Istorijsku besedu o Gučevskoj bici, o kojoj je, inače krasnu knjigu napisapo slavniu loznički profesor Branislav Bane Ginić, održao je istoričar Goran Vilić upravnik Muzeja Jadra u Centru za kulturu „Vuk Karadžić“.

U umetničkom delu programa nastupili su Milutin Đuričić, član Guslarske sekcije KUD "Karadžić" Etno-grupa "Lozice".

U spomen kosturnici na Gučevu, pored srpskih, sahranjenih su posmrtni ostaci i austrougarskih vojnika, što, kako kaže akademik Dragoljub Drago Mirković, "svedoči o viteštvu srpskog naroda od davnina".

- Kralj Aleksandar je bio na otkrivanju ovog spomenika - kaže protođakon dr Ljubomir Ranković, koju se, tom prilikom, sreo sa svojim ratnim drugovima iz Jadra i Podrinja, kojih se dobro sećao iz bitaka iz Velikog rata. - Pitao ih je kako su, da mu kažu, iz duše. Nisu bili baš zadovoljni šta ih je dočekalo, po dolasku sa fronta, a jedan od njih je primetio da su oko monarha oficiri, "čije su zategnute uniforme od debljine i da, ako bi se dugme otkinulo, odletelo bi preko Drine". Mrko su ga gledali oni oko kralja, koji je lokalnim načelnicima skrenuo pažnju da ti ljudi ne smeju imati nijednu neprijatnost zbog onoga što su rekli.

Foto: V. Mitrić

Među gostima su bili i članovi Društva rusko srpskog prijateljstva iz Beograda, sa domaćinima iz Loznice, koje je predvodio Života Isaković, koji su izrazili divljenje i zahvalnost akademiku Dragoljubu Dragi Mirkoviću, likovnom umetniku iz Bijeljine, rodom iz Banjana u Staroj Hercegovini, što je uradio spomenik čuvenoj Ruskinji Darji Aleksandrovnoj, i sa suprugom Rosom, profesorkom likovnog vaspitanja, rodom iz Krupnja, i porodicom svom sina Miloša i snahe Aleksandre, darovao ga narodu Jadra i Srbije u okviru velike svetkovine "Vidovdanska loza" SKANU.

- Darja je došla kao dobrovoljac i insistirala je da ide na prvu liniju, gde je dnevno previjala oko 100 boraca, ali ih i tešila rečima "samo Rusi da dođu" - kaže akademik profesor dr Mirko Kerkez, ugledni hirurg, poštovalac i poznavalaca naše prošlosti.

BONUS VIDEO: NAJVEĆA U EVROPI: Smederevska tvrđava od 15. veka odoleva napadačima i zubu vremena

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)