POGLEDAJTE NESTVARNE DVORCE KOJE PRAVI INŽENJERKA IZ KRUŠEVCA: Dušanka Veljković stvara originalne srednjevekovne građevine (FOTO)

S.BABOVIĆ

12. 09. 2021. u 15:42

DUŠANKA Veljković, neobična inženjerka iz Kruševca stvara originalne replike unikatnih građevina iz srednjeg veka, istorijski verne, a zanatski - remek-dela.

ПОГЛЕДАЈТЕ НЕСТВАРНЕ ДВОРЦЕ КОЈЕ ПРАВИ ИНЖЕЊЕРКА ИЗ КРУШЕВЦА: Душанка Вељковић ствара оригиналне средњевековне грађевине (ФОТО)

Foto: S.B.

Dušanka ih “zida” koristeći reciklažne materijale, poput tuba za platno, flaša, plastičnih i kartonskih elemenata, ali prava umetnost nastaje tokom izrade fasade.

- “Obloga” građevine izgleda kao autentični kamen sa patinom,a pravim je od materijala “papir-maše” po recepturi za koju sam nakon eksperimentisanja utvrdila da je najbolja-priča za “Novosti” inženjerka Dušanka Veljković.

- Novinski papir, iscepkan stoji u vodi 24 sata.Nakon sušenja se obradi miskerom kako bi se dobila homogena kaša. Potom se u tu smesu za “gradnju” dodaju drvofiks, sirće, zejtin, prašak za pecivo, fino kukuruzno brašno.Materijal se pakuje u manje najlon kese.

Tek onda kreće “zidanje”.

A neimarski rad neretko traje od ujutro do uveče,jer dobijen materijal mora da se odmah iskoristi,koliko god da je naporna “gradnja”. Smesom se oblaže i oblikuje svaki delić konstrukcije. Kada se nanese na celu građevinu, počinje proces sušenja, čiji je rezultat da se od glatke smese dobije “fasada” identična starinskom kamenu.

- Za ravne krovove vremenom sam birala drugi materijal,osvojila sam “hladni porcelan”, koji se pravi od skroba i drugih elemenata - kaže nam majstor za dvorce.

- I on ima vrlo kratak radni vek i odmah se oblikuje, praktično dok je vruć. Kada se sve završi sledi farbanje akrilnim bojama.

Zbog složenosti celog postupka, grdnja dvorca može potrajati i 15 san. Da se upusti u ovu avanturu, Dušanka se odlučila u želji da predstavi simbole srednjevekovnog Kruševca. Prvo je počela da izrađuje kule Lazarevog grada, rekonstruišući stare građevine na osnovu skica i pročitane literature. Nakon kapija i kula, okrenula se dvorcima, a potom je dodavala i delove gradova, pomoćne objekte, trgovine, kuće, bunare.

Foto: S.B.

I PESMOM NEGUJE TRADICIJU

OSIM što čuva srednjevekovno nasleđe kroz rukorad, Dušanka Veljković,inače,rođena Beograđanka i na druge načine neguje tradiciju,kao što je to činila kao dugogodišnji član “Krsmanca”. Peva kao sopran u Horu “Biseri”. Nosilac je arhijerejske gramate episkopa niškog Irineja 2000.godine. Kao izuzetan promoter Kruševca, dragocen je saradik regionalne privredne komore, Etno-mreže, Turističke organizacije grada Kruševca.

U RUKOTVORNICI I JEDINSTVENE KUTIJE

DUŠANKINA rukotvornica “Domina”, gde nastaju dvorci iz istorije,ali i iz mašte,kroz vreme ispunjavala se i neobičnim kutijama, proizvodima od tkanina, vezom i drugim suvenirima.

- Suprug i ja smo inženjeri drvne industrije i sada već davne 1994.godine otvorili smo firmu za dizajniranje i proizvodnju nameštaja, a po odlasku u penziju 2016,posvetila sam se izradi manjih dekorativnih elemenata, sa idejom da okupim i druge talentovane zanatlije -priseća se Dušanka.-I kutije koje pravimo su jedinstvene,rađene su od izuzetnih materijala,sa vrhunskim okovima i složenim mehanizmima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)