POGLEDAJTE NESTVARNE DVORCE KOJE PRAVI INŽENJERKA IZ KRUŠEVCA: Dušanka Veljković stvara originalne srednjevekovne građevine (FOTO)

S.BABOVIĆ

12. 09. 2021. u 15:42

DUŠANKA Veljković, neobična inženjerka iz Kruševca stvara originalne replike unikatnih građevina iz srednjeg veka, istorijski verne, a zanatski - remek-dela.

ПОГЛЕДАЈТЕ НЕСТВАРНЕ ДВОРЦЕ КОЈЕ ПРАВИ ИНЖЕЊЕРКА ИЗ КРУШЕВЦА: Душанка Вељковић ствара оригиналне средњевековне грађевине (ФОТО)

Foto: S.B.

Dušanka ih “zida” koristeći reciklažne materijale, poput tuba za platno, flaša, plastičnih i kartonskih elemenata, ali prava umetnost nastaje tokom izrade fasade.

- “Obloga” građevine izgleda kao autentični kamen sa patinom,a pravim je od materijala “papir-maše” po recepturi za koju sam nakon eksperimentisanja utvrdila da je najbolja-priča za “Novosti” inženjerka Dušanka Veljković.

- Novinski papir, iscepkan stoji u vodi 24 sata.Nakon sušenja se obradi miskerom kako bi se dobila homogena kaša. Potom se u tu smesu za “gradnju” dodaju drvofiks, sirće, zejtin, prašak za pecivo, fino kukuruzno brašno.Materijal se pakuje u manje najlon kese.

Tek onda kreće “zidanje”.

A neimarski rad neretko traje od ujutro do uveče,jer dobijen materijal mora da se odmah iskoristi,koliko god da je naporna “gradnja”. Smesom se oblaže i oblikuje svaki delić konstrukcije. Kada se nanese na celu građevinu, počinje proces sušenja, čiji je rezultat da se od glatke smese dobije “fasada” identična starinskom kamenu.

- Za ravne krovove vremenom sam birala drugi materijal,osvojila sam “hladni porcelan”, koji se pravi od skroba i drugih elemenata - kaže nam majstor za dvorce.

- I on ima vrlo kratak radni vek i odmah se oblikuje, praktično dok je vruć. Kada se sve završi sledi farbanje akrilnim bojama.

Zbog složenosti celog postupka, grdnja dvorca može potrajati i 15 san. Da se upusti u ovu avanturu, Dušanka se odlučila u želji da predstavi simbole srednjevekovnog Kruševca. Prvo je počela da izrađuje kule Lazarevog grada, rekonstruišući stare građevine na osnovu skica i pročitane literature. Nakon kapija i kula, okrenula se dvorcima, a potom je dodavala i delove gradova, pomoćne objekte, trgovine, kuće, bunare.

Foto: S.B.

I PESMOM NEGUJE TRADICIJU

OSIM što čuva srednjevekovno nasleđe kroz rukorad, Dušanka Veljković,inače,rođena Beograđanka i na druge načine neguje tradiciju,kao što je to činila kao dugogodišnji član “Krsmanca”. Peva kao sopran u Horu “Biseri”. Nosilac je arhijerejske gramate episkopa niškog Irineja 2000.godine. Kao izuzetan promoter Kruševca, dragocen je saradik regionalne privredne komore, Etno-mreže, Turističke organizacije grada Kruševca.

U RUKOTVORNICI I JEDINSTVENE KUTIJE

DUŠANKINA rukotvornica “Domina”, gde nastaju dvorci iz istorije,ali i iz mašte,kroz vreme ispunjavala se i neobičnim kutijama, proizvodima od tkanina, vezom i drugim suvenirima.

- Suprug i ja smo inženjeri drvne industrije i sada već davne 1994.godine otvorili smo firmu za dizajniranje i proizvodnju nameštaja, a po odlasku u penziju 2016,posvetila sam se izradi manjih dekorativnih elemenata, sa idejom da okupim i druge talentovane zanatlije -priseća se Dušanka.-I kutije koje pravimo su jedinstvene,rađene su od izuzetnih materijala,sa vrhunskim okovima i složenim mehanizmima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?