VAŽNO OBAVEŠTENJE ZA NIŠLIJE: Skrining pregledi ovog vikenda u Domu zdravlja

J.S.

11. 09. 2021. u 08:53

PREVENTIVNE preglede za rano otkrivanje karcinoma grlića materice, dojke i debelog creva, kao i skrining na rano otkrivanje šećerne bolesti i rano otkrivanje kardiovaskularnih bolesti, Nišlije u subotu i nedelju, 11. i 12. septembra, mogu uraditi u Domu zdravlja u vremenu od 7 do 14 sati.

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА НИШЛИЈЕ: Скрининг прегледи овог викенда у Дому здравља

Dom zdravlja "Duvanište" / Foto J. Ćosin

Za preglede nije potrebno zakazivanje, niti uput.

Kako saopštavaju iz niškog Doma zdravlja, od 7 do 14 sati na ginekologiji sve žene starosne dobi od 25 do 64 godine mogu da urade skrining na rano otkrivanje karcinoma grlića materice – PAPA test.

Uzimanje brisa radiće se na 1. spratu, u prostoru Službe za zdravstvenu zaštitu žena u centralnom objektu Doma zdravlja Niš - kažu u Domu zdravlja.

I žene i muškarci, uzrasta od 50 do 74 godine mogu da urade skrining na rano otkrivanje karcinoma debelog creva, a podela FOB testova uz dodatno pojašnjenje, biće obavljena u holu centralnog objekta Doma zdravlja Niš.

U Laboratoriji građani stariji od 35 godina, koji nemaju registrovanu šećernu bolest, mogu da urade skrining na rano otkrivanje šećerne bolesti, dok muškarci starosti od 35 do 69 godina i žene starosti od 45 do 69 godina ili mlađe od 45 godina u postmenopauzi, mogu da urade skrining na rano otkrivanje kardiovaskularnih bolesti.

Uzimanje uzorka krvi za kontrolu krvne slike, glikemije i lipidnog statusa obavljaće se na 1. spratu, prostor Službe za laboratorijsku dijagnostiku u centralnom objektu Doma zdravlja Niš, kažu u Domu zdravlja.

U Službi za radiološku dijagnostiku žene svih starosnih dobi mogu da urade preventivni pregled za otkrivanje karcinoma dojke i obave ultrazvučni pregled ili mamografiju.

Stariji od 18 godina mogu da urade i skrining na depresiju na Odeljenju neuropsihijatrije.

BONUS VIDEO - Srpska fabrika vakcina

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)