DA SE BOLEST LAKŠE PODNESE: U zrenjaninskoj Specijalnoj bolnici za plućne bolesti u toku su radovi (FOTO)

B. GRUJIĆ

08. 09. 2021. u 21:54

POKRAJINSKA vlada odobrila je 30 miliona dinara Specijalnoj bolnici za plućne bolesti dr Vasa Savić" u Zrenjaninu, za adaptaciju i proširenje sistema medicinskih gasova za potrebe kontinuiranog i stabilnog snabdevanja kiseonikom.

ДА СЕ БОЛЕСТ ЛАКШЕ ПОДНЕСЕ: У зрењанинској Специјалној болници за плућне болести у току су радови (ФОТО)

Foto: Grad Zrenjanin

Ovih dana počela je rekonstrukcija kiseonične mreže, koja je sastavni deo terapije svih plućnih bolesnika.

- Ranije smo imali 26 kiseoničnih mesta koja su neposredno bila predviđena za ležeće pacijente, a sada dobijamo mnogo više, imaćemo 73 mesta i na svako od njih, biće postavljen kiseonični komplet za davanje kiseonika pacijentu - kaže dr Branislav Martinov, lekar u zrenjaninskoj plućnoj bolnici.

On napominje da rekonstrukcija postojeće mreže podrazumeva i postavljanje novog, znatno jačeg kompresora,  novu instalaciju i nove priključke za kiseonik.

- To je veoma ozbiljan posao, ali u perspektivi donosi veliki komfor, kako za pacijente, tako i za nas lekare i sve zaposlene u bolnici - dodao je dr Martinov.

Martinov ističe da nije lako tehnički sprovesti mrežu u situaciji kada su pacijenti na lečenju u ovoj zdravstvenoj ustanovi i kada se zahteva izuzetno pažljivo vođenje svih poslova.

TOKOM PANDEMIJE NABAVLjEN 31 REDUKTOR

OD početka pandemija korona virusa, od Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje,  dobijen je 31 reduktor kiseonika sa ovlaživačem za priključak na kiseoničku bocu.

- Odavno u ovoj bolnici nisu sprovođeni ovako obimni radovi, a uz našu volju i izvođača radova, koji garantuje da će posao biti završen  za dve, do dve i po nedelje, nadamo se najboljem - ističe dr Branislav Martinov u nadi da pacijenti koji su trenutno u bolnici neće trpeti.

 
U Opštoj bolnici 63 kiseonična mesta

OSIM nova 73 mesta,.koliko će ih imati Plućna bolnica, u Opštoj bolnici Đorđe Joanović u Zrenjaninu postoje 63 kiseonička mesta za Kovid pacijente, koja funkcionišu pomoću jednostrukih i dvostrukih protokomera, pri čemu je nabavku 45 protokomera obezbedila Pokrajina, a 15 grad Zrenjanin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna