POČELA TRKA ZA KREVET: Budućim akademcima raspisan konkurs za smeštaj u tri studentska doma

Lj. P.

04. 09. 2021. u 06:15

BORBA za indeks je prošla, a sada predstoji trka za krevet! Studentski domovi u Novom Sadu od jeseni će moći da prime 2.654 akademca, dok je budućim akademskim građanima koji su upisani u visokoobrazovne ustanove u Zrenjaninu na raspolaganju 208 mesta i u Somboru 143 kreveta.

ПОЧЕЛА ТРКА ЗА КРЕВЕТ: Будућим академцима расписан конкурс за смештај у три студентска дома

NAJVEĆI Studentski dom "Slobodan Bajić", Foto N. Karlić

Za studente prve godine rok za prijavu na konkurs je od 1. do 15. septembra, a za akademce ostalih godina od 15. septembra do 31. oktobra.

Interesovanje za smeštaj u deset domova svrstanih u prvu i drugu kategoriju, kako očekuju u Studentskom centru, i ove godine će biti veliko i napominju da je lane bez ovog vida smeštaja ostalo oko 900 studenata.

- Za studente prve godine je rezervisano 400 mesta, a konačna rang-lista biće objavljena 23. septembra, nakon čega sledi useljenje - objašnjava Steva Lazarević, pomoćnik direktora za smeštaj Studentskog centra Novi Sad.

- Stariji studenti koji su pravo na smeštaj ostvarili lane, ovih dana se vraćaju u domove zbog polaganja ispita.

SOBA Spremno za akademce, Foto SCNS

U Studentskom centru očekuju da do početka nove školske godine budu završeni radovi na uređenju pet studentskih domova. Sve sobe na trećem spratu i zajedničke prostorije studentskog doma "Car Lazar" dobiće nove parkete i pločice, dok će krilo doma "Sajmište" dobiti novi krov.

U studentskim domovima "Slobodan Bajić", po broju soba najvećem, jer ima 758 mesta u dvokrevetnim sobama i "Veljko Vlahović" sa 340 mesta biće zamenjena vrata i uređene terase, dok će su u "Nikola Tesla", najmlađem među domovima, useljenom 2009. godine, zameniti tuš kabine.

Tokom jula i početkom avgusta završena je rekonstrukcija glavne studentske menze, a prema Lazarevićevim rečima, i u njoj se svakodnevno već priprema 2.000 obroka. U unapređenje uslova života studenata, Studentski centar Novi Sad je investirao gotovo 43,5 miliona dinara, a posle radova na glavnoj studentskoj menzi, počeće radovi na nekoliko studentskih domova. U domovima "Bajić" i "Vlahović" zameniće se vrata i urediti terase.

CENE BORAVKA I HRANE

ZA smeštaj u domovima druge kategorije, studenti mesečno plaćaju 1.430 dinara, a u onim iz prve kategorije 1.860 dinara, i svi u sobama imaju besplatan internet.

Što se tiče ishrane, predočava Lazarević, doručak košta 41 dinar, ručak je najskuplji i za njega treba izdvojiti 70 dinara, dok je večera 50 dinara. Studenti imaju elektronske kartice, i uplate obroka onoliko koliko žele. Iznos koji ne potroše u jednom mesecu prenosi se u naredni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)