NI MILION EVRA NE VADI MULJ: Sve neizvesnije čišćenje Velikog bačkog kanala u Vrbasu, uprkos podršci Evropske unije

Z. Rajić

04. 09. 2021. u 06:34

ČIŠĆENjE Velikog bačkog kanala (VBK) kod Vrbasa, koje se najavljuje više od decenije, sve je dalje, iako je EU za projektovanje remedijacije tog dela VBK izdvojila 1,1 milion evra.

НИ МИЛИОН ЕВРА НЕ ВАДИ МУЉ: Све неизвесније чишћење Великог бачког канала у Врбасу,  упркос подршци Европске уније

UTICAJ Kanal rizičan po zdravlje, Foto PPF8

Takav zaključak nametnuo se iz odgovora pokrajinskog sekretara za urbanizam i zaštitu životne sredine Vladimira Galića na pitanje o statusu projekta čišćenja VBK, koje je nedavno postavio Ekološki pokret Vrbasa (EPV).

- Obavešteni smo da pokrajinski sekretarijat ne poseduje tražene informacije, iako je pre dve godine bio među potpisnicima Memoranduma za realizaciju projekta remedijacije VBK, zajedno sa Delegacijom EU u Srbiji, ministarstvima za zaštitu životne sredine i za evropske integracije i vrbaskom lokalnom samoupravom - navodi predsednik EPV Ratko Đurđevac.

Iz VBK je, na deonici od šest kilometara između prevodnice pre ulaska u grad do tzv. Triangla, gde se spajaju Veliki i Mali bački kanal, potrebno izvući oko 400.000 kubnih metara otrovnog mulja. Projektom je predviđeno uklanjanje kanalskog sedimenta, njegovo privremeno razmeštanje na tri lokacije, tretman deponovanog taloga i konačno odlaganje prerađenog mulja.

Uslov da se pristupi ovim poslovima stvoren je završetkom izgradnje Centralnog postrojenja za preradu otpadnih voda (CPPOV) u Vrbasu, koji će prikupljati komunalne, industrijske i sanitarne vode iz Kule, Crvenke i svih naselja u opštini Vrbas i prerađene ih upuštati u VBK.

OTROVI Najgazađeniji vodotok u Evropi, Foto EPV

Delegacija EU je za sanaciju VBK formirala tim eksperata PPF8 (Project Preparation Facilities - Pomoć u pripremi projekata), sa zadatkom da, pored ostalog, izradi studiju procene uticaja na životnu sredinu. Pokrajinski sekretarijat je, međutim, obavestio vrbaske ekologe da je 6. maja ove godine izdao rešenje kojim je obavezao JVP "Vode Vojvodine" da sačini tu studiju, u roku od 12 meseci.

- EPV će pokušati da sazna da li se to EU povlači iz projekta ili oni koji su odgovorni ne razmišljaju previše o Vrbašanima koji žive u zdravstvenom riziku od kanalskog mulja - poručio je Đurđevac.

OBOLEVANjE OD KANCERA

ŽITELjI Vrbasa su uvereni da je VBK, koji je Norveški institut za zaštitu voda proglasio najzagađenijim vodotokom u Evropi, uzrok velikog broja malignih oboljenja.

Prema analizi koju je sproveo dr Božidar Mirković, pulmolog-onkolog u vrbaskoj bolnici, od 1984. do 1994. je od kancera pluća obolelo 136 ljudi nastanjenih u blizini kanala, a u narednoj deceniji 340. Kasnije nije vodio evidenciju, ali smatra da je obolevanje, koje bi se moglo dovesti u vezu sa VBK, nastavljeno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)