KAD ZAMIRIŠU FANCI I TARANA: U Bajmoku održan Festival bunjevačkih ila
"AL se nekad dobro jelo baš..."
Foto: J. Lemajić
Ako bi neki stihovi trebalo da opišu Festival bunjevačkih ila u Bajmoku onda bi to bio evergrin Đorđa Balaševića. Baš kao u pesmi, spemile su vredne domaćine taranu, fanke, paprikaš, nasuvo sa makom, medenjake i druge đakonije i još jednom pokazale zbog čega je ovaj festival Subotičanima jedan od najomiljenijih.
Festival bunjevačkih ila, 16.po redu, održava se u okviru Festivala bunjevačke kulture, koji organizuje Bunjevački kulturni centar iz Bajmoka. Ove godine okupio je oko 30 izlagača, među kojima su pripadnici četiri nacionalne zajednice, te tako daje pravu sliku onoga što Subotica ustvari jeste. Među učesnicima je bilo i dece, što pokazuje da tradicija neće biti zaboravljena.
Foto: J. Lemajić
Posetioce Festivala bunjevačkih ila pozdravio je gradonačelnik Stevan Bakić, ističući da je Festival bunjevačke kulture postao prepoznatljiv kako u etnološkom i identitetskom smislu, tako i u turističkom.
- Kuhinja je uvek bila mala radionica kulture i tako su svi učesnici ove manifestacije čuvari i promoteri svoje nacionalne kulture i identiteta. Organizatori manifestacije, Bunjevački kulturni centar Bajmok, pored izloženih kulinarskih proizvoda organizovali svedočanstva o mnogim znamenitim ličnostima koji su mnogo uradili za bunjevački narod i kulturu - poručio je Bakić.
- Grad je ove godine doneo jednu jako važnu odluku, upravo da trud velikog broja pripadnika bunjevačkog naroda ne bi ostao uzaludan, o uvođenju bunjevačkog jezika kao službeni na teritoriji Grada Subotice. Ponosan sam na to.
Foto: J. Lemajić
Učesnici iz Subotice i Sombora pokazali su kako je nekada izgledala nedelja jedne domaćinske kuće, šta se koji dan jelo i kako se pravilo.
- Meso nije svaki dan bilo na stolu. To je bio luksuz. Ali zato je tu bila tarana, nasuvo i grah da to nadomesti jer niko nije smeo da bude gladan – kažu Ksenija Vuković i Zlata Pavković iz SOmbora. - Sredom se kuvao grah, četvrtkom je pileći paprikaš, petko nasuvo, nedeljom je bila obavezna žuta supa, meso i sos. Domaćice su se dovijale kako su znale, pravile od ničega svašta, zato sada imamo toliko puno jela.
Najpopularniji bunjevački specijalitet je svakako tarana sa divenicom, koja se spremala onako kako su to činile naše bake.
- Tajna je u domaćem testu, domaćoj tarani, to savremene domaćice ne znaju i ne vole da prave. I nema da se žuri, sve mora natenane da se krčka i luk i krompir – otkriva nam Giza Dulić.
Preporučujemo
UPOZORENjE ZA PČELARE- ZAŠTITITE KOŠNICE: Od sutra prskanje komaraca u Subotici
25. 08. 2021. u 17:19
PLES I IGRA ANSAMBALA IZ VOJVODINE I MAĐARSKE: Svečano otvoren 20. „Interetno“ festival
23. 08. 2021. u 19:25
"TA KUĆA JE STVARNO UKLETA" Majci i ocu prerezao grkljan, pa sebi isekao vene: Novi detalji porodične tragedije u Čačku
PRVI rezultati istrage tragedije koja je otkrivena u subotu ujutru u porodičnoj kući u blizini „Slobodine“ raskrsnice u Čačku, govore da je Vladimir Čarapić (47) nožem preklao vrat svojoj majci Mili (72), a potom i svom ocu Neđu (79). Zatim je sebi istim sečivom naneo više uboda po grudima i stomaku, a na kraju je prerezao vene leve ruke i tako na smrt iskrvario.
07. 12. 2025. u 13:36
NOVO REŠENjE ZA UKRAJINU: Evropa pravi plan u slučaju da se SAD povuku iz konflikta
EVROPSKE diplomate pripremaju scenario podrške Ukrajini u slučaju povlačenja SAD iz konflikta, prenosi Blumberg, pozivajući se na izvore.
07. 12. 2025. u 13:19
Završio glumu, pa radio na mešalici, rat ga udaljio od ljubavi - životni put Jova Maksića
DETINjSTVO glumca Jova Maksića oblikovalo se u maloj seoskoj sredini podno Dinare, u selu Plavno kod Knina, gde je porodica živela zbog očevog svešteničkog službovanja. Rani period života opisuje kao vreme potpune slobode i radosti, kada je gotovo čitavo selo bilo prostor za igru i maštarije. U takvoj atmosferi formirala se njegova emotivna struktura — vezanost za zajednicu, toplina porodičnih odnosa i zahvalnost za jednostavne stvari.
07. 12. 2025. u 11:41
Komentari (0)