RADOST U LEPOTICI JADRA: Drevni hram u Lipnici proslavio slavu

V.Mitrić

19. 08. 2021. u 17:42

DREVNA crkva u selu Lipnici, kod Loznice, čija su parohija, osim tog sela Runjani i Grnčara, a nekad su bili i Lipnički Šor i Kozjak, proslavila je 148 krsnu slavu - Preobraženja Gospodnjeg, u prisustvu mnoštva vernika, sveštenika i monaha.

РАДОСТ У ЛЕПОТИЦИ ЈАДРА: Древни храм у Липници прославио славу

Foto: V. Mitrić

Starešine hrama, sveštenik Vaso Tanasković, koji brine o omiljenoj bogomolji u Lipnici sa kolegom Vladom Ivanovićem, podsetio je na veliku ljubav ovdašnjih vernika prema veri Isusovoj.

- Ova lepotica Jadra izgrađena je u teška vremena, ljubavlju ovdašnjih divnih ljudi, kako je kasnije i obnavaljana, i uz požrtvovanje sveštenika od prote Vlade Popovića, pa redom. – Drago nam je što ljudi rado dolaze, i oni koji su se davno odselili u razne delove Srbije, bivše SFRJ i sveta u crkvu gde su kršteni i oni i dalji njihovi preci,koju je, pored ostalog, posetio i naš slavni kralj Aleksandar Prvi Karađorđević, koji je baš ovde u Runjanima, Lipnici i Grnčari imao mnoge ratne drugove.

Uz pomenutog protu Vladu Popovića, čija je prodica dala 12 kolena sveštenika, u crkvi je služio prota Petar Pero Trifunović, koga su nasledili sveštenici Dragoslav Dragan Pantelići Predrag Mićić, koji je godine potom proveo u rasejanju, a došao je na slavu hrama koji je sinonim njegove mladosti.

Velike i mudre poruke uputio je namesnik jadranski, protojerej stavrofor Dragoljub Ivanović, pozivajući vernike na ljubav, slogu, razumevanje i sabornost ponosan što je i njegov sin Vlada stasao u sveštenika i što služi u ovom hramu Boga živoga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)