FEŠTA U SLAVU GRADIŠTANCA: Vikend u Velikom Gradištu obeležila jubilarna, 15. "pasuljijada" (FOTO)

D. NOVKOVIĆ

18. 08. 2021. u 06:21

POSLE lanjske pauze zbog pandemije, u Velikom Gradištu je održana jubilarna, 15. "Pasuljijada", koja je okupila brojne učesnike iz Braničevskog, ali i više susednih okruga.

ФЕШТА У СЛАВУ ГРАДИШТАНЦА: Викенд у Великом Градишту обележила јубиларна, 15. пасуљијада (ФОТО)

Foto TO u V. Gradištu

Svaka ekipa je imala svoje recepte i "tajne sastojke", a u kotliće sa pasuljem - čuvenim gradištancem - dodavali su se juneće i svinjsko meso, rebarca i slanina, aleva paprika, šargarepa i luk, lovorov list, peršun i biber...

U isto vreme, kuvari iz požarevačkog Garnizona su spremali čuveni vojnički pasulj, koji su besplatno podelili posetiocima.

Posle tri sata krčkanja, uz neumorno loženje vatre, takmičarske porcije su predate stručnom žiriju na degustaciju, pa je odlučeno da je najbolji i najukusniji pasulj skuvao Danijel Dimitrijević iz Velikog Gradišta. Drugo mesto je zauzeo Miodrag Rajčić, takođe Gradištanac, a treće Momčilo Nikolić iz Tribroda.

Proglašeni su i pobednici u još tri takmičarske kategorije. Najveselija bila je ekipa Nenada Zdravkovića iz Kalinovčića, najšaljiviji naziv imali su takmičari uljare "Dunavka", okupljeni pod motom: "Bez našeg ulja nema dobrog pasulja", a najlepši štand je oformilo Udruženje penzionera.

Javnosti su predstavljeni i pobednici akcije za izbor najlepše bašte i balkona, koja se održava u cilju što lepšeg uređenja grada i Srebrnog jezera. Titulu najuređenije je ponela bašta Danijele Stokić iz Zatonja, najcvetnije Gradištanke Biljane Milunović, dok je njen sugrađanin Vlastimir Simić osvojio specijalnu nagradu za najcvetniji balkon.

Najuređenije zajedničko dvorište su ove godine imali stanari zgrade "Dunavka", u Ulici Pavla Savića.

Da "Pasuljijada" protekne u najboljem redu, i ove godine su se pobrinuli zaposleni u lokalnoj Turističkoj organizaciji, predvođeni direktorkom Dajanom Stojanović.

BASKET

TOKOM "Pasuljijade" je održan i turnir u basketu "3 na 3". Prvo mesto je pripalo ekipi koju su činili Miloš Milivojević, Marko Milosavljević i Uroš Nikolić, dok su titulu vicešampiona poneli Nikola Dubravčić, Milan Popović i Aleksandar Šekularac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a