PODSTANARI PRAVDU TRAŽE U STRAZBURU: Ni posle tri godine za 12 porodica iz Dositejeve 11 još nema trajnog rešenja

Lj. P.

14. 08. 2021. u 09:00

ZA 12 oštećenih porodica koje su pre tri godine ostale bez krova nad glavom u Dositejevoj 11, usled nelegalno započetih građevinskih radova na susednoj parceli, još nema trajnog rešenja, a velika većina njih su i dalje podstanari.

ПОДСТАНАРИ ПРАВДУ ТРАЖЕ У СТРАЗБУРУ: Ни после три године за 12 породица из Доситејеве 11 још нема трајног решења

Foto N. Karlić

Pojedini su, kako su nam rekli ranije, odbijeni za finansijsku pomoć te su sada odustali, neki su našli smeštaj koji ne moraju da plaćaju, a njih nekoliko su predali zahtev za novu tranšu pomoći, i čekaju odgovor nadležnih.

Dok nekadašnji stanari ove ulice, bez stalnog krova nad glavom strepe za svoju za sudbinu, u novosadskim sudovima se vode postupci po njihovim pojedinačnim tužbama zbog naknade štete, jer su ostali bez imovine. Njihov pravni zastupnik je jula 2020. godine podnela krivičnu prijavu protiv nadležnih u Gradskoj upravi za urbanizam i građevinske poslove zbog sumnje da je bilo zloupotrebe službenog položaja, jer su godinu dana posle rušenja objekta u Dositejevoj 11, investitoru dali građevinsku dozvolu za nastavak radova.

- Podneli smo tužbu i Ustavnom sudu - kaže Tanja Arsić, pravni zastupnik oštećenih porodica.

- Ukoliko ovaj sud ne bude video da je povređeno pravo stanara, spremni smo da idemo i do Strazbura. Sa investitorom "Astra plan" nema nikakvog dogovora, a stanarima je nudio da se popravi samo leva strana, a Građevinska inspekcija je i za desnu stranu objekta rekla da je nebezbedna.

U Osnovnom sudu se od 2018. godine vodi postupak i protiv odgovornih, odnosno investitora i izvođača radova zbog rušenja zida na objektu u Dositejevoj 11, ali se ročišta često odlažu zbog izostanka nekog od petoro optuženih.

S druge strane, advokat Strahinja Selaković, koji zastupa investitora "Astra plan", kaže da su stanarima na početku na zajedničkom sastanku nudili neka rešenja, ali da oni nisu ništa prihvatili.

- Ponudili smo im da oni izaberu ko će graditi, ali nisu pristali - tvrdi Selaković, dodajući da su izlazili sa konkretnim predlozima, ali da nisu prihvaćeni.

- Činjenica je da leva strana objekta mora da se ruši, ali desna nije oštećena. Stanari daju predloge koje mi ne možemo da ispunimo.

DOZVOLA

GRADSKA uprava za urbanizam i građevinske poslove je investitoru "Astra plan", 14 avgusta 2019. godine, izdala građevinsku dozvolu za izgradnju stambene zgrade u Dositejevoj 9, a 1. jula 2020. su potvrdili prijavu radova. U tom dokumentu se navodi da je početak izvođenja radova 3. jul, a rok završetka 8. jul 2022. Kako smo se uverili na licu mesta, radovi na ovoj zgradi napreduju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)