„VIOLETA, KUĆO STARA…“: Novi mural na zidu kraljevačkog bioskopa

G. Ć.

10. 08. 2021. u 12:41

NA spoljnom zidu jedinog kraljevačkog bioskopa „Kvart“ ovih dana osvanuo je mural sa scenom iz filma „Specijalno vaspitanje“ Gorana Markovića i čuvenom replikom Slavka Štimca - „Violeta, kućo stara...“.

„ВИОЛЕТА, КУЋО СТАРА…“: Нови мурал на зиду краљевачког биоскопа

Foto: G.Šljivić

Mural je zapravo deo projekta digitalne restauracije domaćih filmova koji A1 Kinoteka realizuje u saradnji sa Jugoslovenskim dramskim pozorištem.

- Filmovi se digitalizuju ne samo da bi se sačuvali od zaborava, nego i da privuku mlađu publiku da ih poglea. U tom cilju je i oslikavanje murala sa scenama iz naših poznatih filmova – kaže Bora Tošić, direktor MMC „Kvart“ u Kraljevu.
Slični murali, kako saznajemo, biće oslikani u ukupno šest gradova širom Srbije, a Kraljevo je dobilo scenu iz debitantskog ostvarenja režisera Gorana Markovića, snimljenog 1977. godine.
- Ulogu Pere Trte u ovom filmu Slavko Štimac je ostario sa samo 16 godina. I verujem da se svi slažemo da je Štimac zaslužio da za života ima jedan ovakav mural – naglašava Tošić. - Mi stariji smo odrasli uz domaću kinematografiju, ali neka ovaj mural podseti mlađe generacije da vredi pogledati naša filmska ostvarenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

EKSPLOZIJA I POŽAR U KNJIGOVODSTVENOJ AGENCIJI U ČAČKU: Oštećen i kozmetički salon, poznato da li ima povređenih