VIŠE OD VEKA PLOVE NAŠIM REKAMA: Obeležen dan rečne flote i rečnih jedinica Vojske Srbije

Z. GRUMIĆ

06. 08. 2021. u 18:11

DAN roda rečnih jedinica Vojske Srbije, koji je ujedno i Dan Rečne flotile (RF) Kopnene vojske, obeležen je danas na Keju žrtava racije u Novom Sadu prigodnom svečanošću priređenom na usidrenom komandnom brodu „Kozara“ i tradicionalnim defileom brodova RF Dunavom.

ВИШЕ ОД ВЕКА ПЛОВЕ НАШИМ РЕКАМА: Обележен дан речне флоте и речних јединица Војске Србије

Foto: J. Pap

Više od veka vojni brodovi i inženjerijska sredstva ratne tehnike plove našim rekama i kanalima a pontonski mostovi se postavljaju na vodotokovima za vojne i civilne potrebe, istakao je komandant RF kapetan bojnog broda Ljubiša Marković pozdravljajući goste, među kojima su bili general-potpukovnik Milosav Simović, komandant Kopnene vojske, predstavnici pokrajine, grada, Srpske pravoslavne crkve, MUP-a.

- Rečna flotila 106 godina odgovorno, časno i profesionalno realizuje dodeljene zadatke. Neprekidnim procesom obučavanja pojedinaca i jedinica, uz racionalno korišćenje resursa, kvalitetno održavanje plovila, ronilačke opreme i inženjerijskih mašina, unapređujemo naše operativne i funkcionalne sposobnosti – poručio je komandant RF.

U drugoj deceniji ovog veka, podsetio je Marković, otpočeo je proces modernizacije naše RF i rečnih jedinica VS generalnim remontom i modifikovanjem brodova posebne namene ugradnjom savremenih sistema navigacije kao i modernizovanjem višenamenskih i patrolnih brodova i nabavkom modernih i brzih gumenih čamaca.

Pripadnicima RF i Rečnih jedinica njihov dan, 6. avgust, čestitali su ministar odbrane Nebojša Stefanović i general Milan Mojsilović, načelnik GŠ Vojske Srbije a već po tradiciji, povodom praznika pročitane su naredbe o dodeljenim nagradama najistaknutijim pojedincima i jedinicama.

Dan Rečnih jedinica i RF ustanovljen je u znak sećanja na 6. avgust 1915. godine, kada je sa navoza Čukarica porinut prvi srpski ratni brod, oklopni čamac „Jadar“, čime je otpočela slavna istorija srpske Rečne ratne flotile.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna