ZARAZA PROŠLA, OPREZ NEOPHODAN: Stekli se uslovi za odjavu afričke kuge svinja na teritoriji paraćinske opštine

Z. RAŠIĆ

23. 07. 2021. u 07:13

VETERINARSKI specijalistički institut u Jagodini i Veterinarska inspekcija, u ime regionalnog kriznog štaba, poslali su predlog Upravi za veterinu za donošenje rešenja o odjavi zarazne bolesti afričke kuge svinja (AKS) u paraćinskoj opštini.

ЗАРАЗА ПРОШЛА, ОПРЕЗ НЕОПХОДАН: Стекли се услови за одјаву афричке куге свиња на територији параћинске општине

Jedan od tovnih objekata / Foto A. Stanković

Kako su se za to stekli svi uslovi, očekuje se da rešenje stigne svakog momenta.

Prvi slučaj ove, po svinje smrtonosne bolesti, otkriven je u Raševici početkom marta, a zatim i u još tri paraćinska sela. Od tada, sprovedena je veoma zahtevna procedura suzbijanja zaraze i sticanja uslova za njenu odjavu.

Kako napominje dr veterinarskih nauka i član Kriznog štaba Miroljub Dačić, dve veterinarske stanice obavile su završni nadzor. Obišli su sva gazdinstva koja drže svinje, veterinari su evidentirali njihov broj i uradili određen broj uzorkovanja.

- Ovaj posao je završen do 20. jula. Tokom obilaska 1.099 gazdinstava klinički je pregledano 14.739 svinja i uzeta 992 uzorka među kojima nije bilo pozitivnih na afričku kugu nakon testiranja. Kako je sanacija poslednjeg slučaja zaraze urađena 19. aprila, proteklo je tri meseca i stekli su se uslovi da pošaljemo Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivrede predlog odjave zarazne bolesti - objašnjava Dačić.

Bez obzira na to što će sasvim sigurno biti doneto rešenje o proglašenju ukidanja zaraze AKS na teritoriji opštine Paraćin, nikako ne sme biti opuštanja - ističe direktor regionalnog Veterinarskog specijalističkog instituta, dr Zoran Rašić.

ODGAJIVAČI DA VODE RAČUNA

SVI i dalje moraju da vode računa o tome da promet svinja bude legalan i da ne bacaju leševe životinja bilo gde.

- Ako se ponašamo neodgovorno, opet ćemo da imamo zarazu. Ovo je suštinski najvažnije pitanje za odgajivače svinja - zaključuje dr Zoran Rašić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!