PODRŽAVAMO I TRAČAK NADE ZA POTOMSTVO! U Trsteniku sufinasiranje vantelesne oplodnje za apsolutno sve bračne parove

S.B.

20. 07. 2021. u 17:47

VEROVATNO da nema opštine u Srbiji, kao što je to Trstenik, gde su do te mere proširili spisak parova sa pravom za sufinansiranje vantelesne oplodnje o trošku lokalne samouprave.

ПОДРЖАВAMO И ТРАЧАК НАДЕ ЗА ПОТОМСТВО! У Трстенику суфинасирање вантелесне оплодње за апсолутно све брачне парове

Foto: S.B.

Ne samo da su odbornici lokalnog parlamenta izglasali da se podržavaju i parovi gde žena ima do 48 godina, već se pomaže i parovima, gde problema sa sterilititom ima i muškarac.

Spustili su i kriterijume RFZO za podršku u vantelesnoj oplodnji o trošku države, pa je tako u Trsteniku moguće dobiti i do 300.000 dinara za postupak VTO i ukoliko je dijagnostifikovan sekunardni sterilitet, odnosno pacijentkinja ima jedno dete začeto prirodnim putem, a sterilitet se javio kasnije. Država finansira jedan postupak kod parova koji imaju jedne dete koje je došlo na svet zahvaljujući VTO, ali ukoliko se taj postupak okonča bez rezultata, na drugi pokušaj uz finasijsku pomoć dražve nemaju pravo. Ali, i to mogu u Trsteniku.

- Iznos od 300.000 dinara pokriva maltene u celini proces u privatnim ili državni ustanovama, a naša opština daje sredstva i parovima koji se na postupak VTO odluče u inostranim klinikama-napominje dr Dragica Gočmanac - Pajčić, načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu žena.

- Da smo maksimalnim proširenjem kriterijuma uradili pravu stvar, ukazuje podatak da nam se već od juna javilo dva para koji su ušli u postupak u VTO. Vrlo sam ponosna. Ako postoji i najmanji tračak nade da će naši sugrađani sa sterilitetom imati potomstvo, mi ćemo to podržati!

Od 2017.godine, Trstenik je krenuo da intenzivno ulaže u mere populacione politike. Razzlga je, na žalost, bilo mnogo. U opštini živi tek nešto više od 40.000 ljudi,a između dva zadnja popisa broj stanovnika smanjio se za 7.000. Posle ravno 30 godina, kupljeni su novi aparati neophodni za Službu za zdravstvenu zaštitu žena, kolposkopi (sada ih ima tri), 4D ultrazvuk namenjen ranom otrkivanju maligniteta, praćenju trudnoće, detektovanju neželjenih patoloških promena u drugom stanju.

- Osim što smo bacili akcenat na nabavku opreme, radili smo na obuci kadra, babica, medicinskih sestara, lekara, sada imamo četiri ginekologa, a do pre par godina imali smo dva - od septembra će biti moguće organizovati i dvosmenski rad sa po dva ginekologa u smeni - napominje dr Gočmanac-Pajčić.

Pri Domu zdravlja „Dr Sava Stanojević“ otvoreni su Savetovalište za psihofizičko praćenje trudnice, kao i Savetovalište za reproduktivno zdravlje. Kroz nekoliko dana proradiće i platforma za teže pokretne pacijentkinje, koje dolaze na preglede,a zahvaljujući donaciji Poljske, Trstenik će dobiti i ginekološki sto preglede žena sa invaliditetom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade