12 STANOVA I 14 DOMAĆINSTAVA ZA NAJOSETLJIVIJE: Čačak dobio vrednu donaciju od Evropske unije

V. I.

20. 07. 2021. u 14:09

ZAMENIKU gradonačelnika Čačka Vladanu Miliću u Beogradu je svečano uručen Sporazum o donaciji 1.318.000 dolara od predstavnika Evropske unije u Srbiji.

12 СТАНОВА И 14 ДОМАЋИНСТАВА ЗА НАЈОСЕТЉИВИЈЕ: Чачак добио вредну донацију од Европске уније

Foto: GU Čačak

Ovim novcem u Čačku će biti finansirana izgradnja i kupovina stanova, kao i građevinskog materijala za socijalno osetljive kategorije stanovništva, a u okviru projekta „Ne ostavljajući nikoga iza sebe“. Grad će iz svojih sredstava za ovu namenu uložiti 21,7 miliona dinara.

U konkurenciji 19 lokalnih samouprava koje su dobile sredstva, projekat Grada Čačka je ocenjen kao najbolji, a odnosi se na najosetljivije kategorije, u koje spadaju Romi, žrtve porodičnog nasilja, osobe sa invaliditetom i mlade osobe koje su odrasle u hraniteljskim porodicama ili ustanovama socijalne zaštite. Nadležni u gradskoj upravi kažu da su se stekli svi preduslovi za početak realizacije projekta, koji podrazumeva prevashodno rešavanje stambenog pitanja za ove osetljive kategorije društva.
- U naselju Obrež gotova je građevinska dozvola za potrebe izgradnje višeporodičnog stambenog objekta, u kome će se nalaziti 12 stanova i dva prostora za zajedničko druženje ovih osoba. Takođe, planirana je kupovina 14 seoskih domaćinstava, svako u vrednosti od 19.000 dolara, kao i nabavka građevinskog materijala za dogradnju 12 stambenih jedinica, kojima je potrebna rekonstrukcija – rekla nam je Brankica Jelić, direktorka Gradske stambene agencije u Čačku.
Projekat stambenog zbrinjavanja, kako je dodala Jelićka, upotpunjen je i merama usmerenim na obrazovanje i usavršavanje, što će pomoći ljudima da se lakše zaposle. To su osobe koje traže posebne uslove i pažnju. Pored stambenog rešenja, u planu su i takozvane „meke mere“, odnosno osamostljivanje za život, njihovo upućivanje u buduće poslove, pa će neki od od Objekata na Obrežu biti na raspolaganju da u njemu organizuju sopstvenu delatnost.
- U toku su pripreme za tendere za izvođenje javnih radova, a biće organizovan čitav niz radionica na kojima će biti predstavljeni uslovi za učešće na konkursu za ove kategorije. O konkursu će se više znati uskoro – zaključio je zamenik gradonačelnika Vladan Milić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)