ROD MIO MA GDE BIO: Velika pomoć stigla Srbima u selo Čovac kod Okučana

V.Mitrić

19. 07. 2021. u 21:36

SELO Čovac, kod Okučana, dobro zna da matica Srbija brine o svom rodu, ma gde živeo, posebno o onima koji su preživeli najgore i kojima i danas, život nije nimalo lak ni jednostavan.

РОД МИО МА ГДЕ БИО: Велика помоћ стигла Србима у село Човац код Окучана

FOTO: V.M.

U čovački Društveni dom, jedva je stalo ono što je, od srca, doneto iz Srbije, ovdašnjim Srbima povratnicima. Pre nekoliko dana podeljene su im 63 motorne mašine: trimeri, motorne testere i motokultivatori itd... To je dar Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije koji je ostavren, baš onako kako je obećano, u saradnji sa Srpskim narodnim vijećem.

Vrednost darova je je 2.783.500 dinarira i to bez poreza na dodatu vrednost, bez PDV-a. Konkursom je bilo obuhvaćeno područje Brodsko-posavske županije.

 - To je tek jedan od vidova pomoći koje u toku godine Komesarijat pruža našim povratnicima u Republiku Hrvatsku, u smislu njihovog ekonomskog osnaživanja - priča nam Svetlana Palić iz Komesarijata, koja neprestano, prati ovakve i slične pošiljke ljudima koji su naše gore list, a žive van matice, koja ih nikad ne zaboravlja. - Radimo da im ostanak u Hrvatskoj bude lakši. Vrlo je važno da oni koji se vrate mogu dostojanstveno da žive. -
Komesarijat tokom godine upućuje četiri vrste pomoći. Na proleće distribuiraju setveni repromaterijal, poklanjaju košnice za one koji se bave pčelarstvom, male poljoprivredne mašine, a do kraja godine biće podeljen kontigent bele tehnike. Pomoć stiže u sve povratniče krajeve i svim županijama u kojima žive povratnici.
 - Za nekog ko može da zanovi belu tehniku ili da razvija svoj pčelarski posao ili da obrađuje svoju baštu, ovo je vrlo značajna podrška jer je pomoć u ekonomskom osnaživanju, osim rešavanja krova nad glavom, najbitnija - kažu u Komesarijatu. Komesarijat planira da nastavi sa pružanjem pomoći povratničkim zajednicama u Republici Hrvatskoj i u narednim godinama.
Po rečima Gorana Nogića, koji je učestvovao u raspodeli, veći deo mašina ostaje u Okučanima, dok deo ide u Novu Gradišku, kao i u opštine Stara Gradiška i Dragalić.

 - Ta pomoć ljudima puno znači, na rubu su siromaštva, ne primaju pomoć i osećaju se odbačeni. Oni su ranije učestvovali u akcijama uređenja groblja, prostora oko crkava ili partizanskih spomenika i sigurno je da će se uključiti ponovo - kaže Rogić. - Pet poklonjenih mašina ide u sela u opštini Dragalić i onima koji će ih primiti, to će puno značiti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati