DELA ATELJEA U MODOŠU: Zaveštani poklon Mirjane Teodorović Jančić zrenjaninskom muzeju pred publikom u gradu na Begeju

Bogoljub Grujić

18. 07. 2021. u 08:12

TRI umetničke slike koje je Beograđanka Mirjana Teodorović Jančić, testamentom zaveštala Muzeju u Zrenjaninu, predstavljene su u Malom salonu zrenjaninskog muzeja.

ДЕЛА АТЕЉЕА У МОДОШУ: Завештани поклон Мирјане Теодоровић Јанчић зрењанинском музеју пред публиком у граду на Бегеју

"Spaljivanje moštiju Sv. Save", Vase Pomorišca i Slavka Gigića / Foto Muzej u Zrenjaninu

Radi se o slikama "Spaljivanje moštiju Sv. Save", Vase Pomorišca i Slavka Gigića iz 1910. godine, "Đurđic", Ivana Aleksića iz 1924. godine i "Mrtva priroda" Katice Gligorijević Teodorović, koja je nastala 1920. godine.

Mirjana Teodorović Jančić se 2015. obratila Narodnom muzeju u Zrenjaninu, sa željom da nakon smrti tri slike u njenom vlasništvu postanu deo bogatog fonda ove muzejske ustanove.

Inače, Mirjana Teodorović Jančić rođena je 1925. u Velikom Bečkereku, današnjem Zrenjaninu, školovanje je počela u svom rodnom gradu, da bi se potom preselila u mesto Modoš, danas Jaša Tomić. Trgovačku akademiju je završila 1944. u tadašnjem Petrovgradu, a potom odlazi u Beograd gde diplomira na Ekonomskom fakultetu. Bila je udata za operskog pevača Nikolu Jančića, koji je umro 1985. godine. Mirjana Jančić Teodorović je preminula 30. aprila ove godine.

Sliku "Spaljivanje moštiju Sv. Save" potpisuju 1910. godine Vasa Pomorišac i Slavko Gigić, učenici Stevana Aleksića. Ovaj čuveni slikar je u svojoj kući u Modošu imao atelje kroz koji su prošli mnogi talentovani mladići i devojke. Pomorišac i Gigić su ovu monumentalnu kompoziciju naslikali u vreme dok su učili kod Aleksića, koristeći kao predložak upravo jednu od verzija ove teme koju je uradio njihov učitelj. Sliku "Spaljivanje moštiju Sv. Save" Vasa Pomorišac je poklonio Obradu Teodoroviću, ocu Mirjane Teodorović Jančić, iste godine kada je nastala.

I druge dve slike su, takođe, nastale u Modošu. "Đurđic" potpisuje tamošnji paroh i brat Stevana Aleksića, Ivan Aleksić, koji se i sam bavio slikarstvom, a "Mrtvu prirodu" je naslikala Katica Gligorijević, majka Mirjane Teodorović Jančić, koja je takođe učila kod učitelja slikanja Stevana Aleksića.

Postavka će publici biti dostupna do 20. jula.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri