NEMA VIŠE TETKA ANE, ALI OSTAJE VEČITI TRAG: Dama koja je uvek bila svoja, neobične porodične istorije (FOTO)

B. Grujić

17. 04. 2021. u 17:09

ANA Običan, udata Vukotić, ili jednostavno Tetka Ana, bila je profesor engleskog jezika, dama koja je snagom uma, nadživela oba svoja deteta i poslednje godine provodila u malom, privatnom domu za stare, otišla je sa ovog sveta, tražeći neki zanimljiviji, koji bi više bio po njenoj meri, dovoljno lep, lucidan, bajkovit, radostan, napominje Olivera Skoko, pisac i kustos Muzeja u Zrenjaninu.

НЕМА ВИШЕ ТЕТКА АНЕ, АЛИ ОСТАЈЕ ВЕЧИТИ ТРАГ: Дама која је увек била своја, необичне породичне историје (ФОТО)

FOTO: Privatna arhiva

- Tetka Ana je Zrenjanin zadužila svojom obrazovanošću, ekscentričnošću, vedrinom i važnošću da se bude svoja, uprkos svemu, a ubeđena sam da nismo ni svesni kakve biografije su ona i članovi njene familije nosili - kaže Olivera, potvrđujući vest o smrti Ane Vukotić. 

FOTO: Privatna arhiva

Anina baba zvala se Ani Spred, udata Vlahović, slikarka iz Irske, učesnica čuvene Prve jugoslovenske izložbe 1904. u Beogradu, a poznata je bila po tome što je portretisala  kralja Milana Obrenovića i njegovu suprugu Nataliju, napisao je Aleksandar Bjelogrlić, u lokalnom nedeljniku "Zrenjanin" uz napomenu da je Anin deda, Jovan Vlahović bio potpukovnik srpske vojske i vitez francuske Legije časti i austrijske Gvozdene krune, cenjen na dvoru crnogorskog knjaza Nikole i savetnik kralja Milana Obrenovića, visok vojni službenik pri Ambasadi Srbije u Parizu gde je i upoznao mladu Ani Spred.

Anina majka, Anda, udata Običan, bila je virtuozna violinistkinja, a njen otac, Lazar  profesor agrogeologije, poreklom Banaćanin, sa velikim imanjem u Boki.

Anin brat, Jovan Običan, bio je slikar, završio je Likovnu akademiju u Beogradu, a potom se posle Drugog svetskog rata odselio u Dubrovnik gde je imao svoj atelje, dok je Anin sin Milan Vukotić Vuka, bio poznati reditelj beogradskog "Teatra levo" i autor čuvenih "Rastibuđilizovanih klejbezabli".

Godine 1969. u zrenjaninskom Domu omladine otvorio je prvi disko klub i nazvao ga "Tetka Ana", a poslednjih godina svog života, proveo je u Austriji, bavio se slikarstvom i pisanjem za decu.

FOTO: Privatna arhiva

Na kraju tetka Anina kćerka, Gordana Vukotić, udata Votson, magistrirala je primenjenu lingvistiku u Mančesteru i visoku školu za dizajn enterijera i do kraja života, živela je u Engleskoj, dok njene unuke, Aleksandra i Katarina, po poslednjim informacija žive i dalje u Engleskoj. Aleksandra je doktor nauka, a Katarina se bavi pozorištem i filmom, zapisao je svojevremeno Aleksandar Bjelogrlić, književnik i novinar koji je takođe, prerano napustio ovaj svet. 

On je inače bio komšija porodice Vukotić i sa velikom pažnjom i poštovanjem je pisao o njima.

FOTO: Privatna arhiva

- Tako je jednom, početkom 2011. godine, došetala do Muzeja u Zrenjaninu, gde je bila postavljena izložba "Od Tihuane do Tetka Ane", želela je da vidi fotografiju svoga sina Vuke i da se i sama fotografiše pored kutka  posvećenog  grupi "Tetka Ana" koja je fomrirajući se 1977. odlučila da se nazove upravo po njoj, tj. po prvoj diskoteci u gradu - dodaje Olivera Skoko, uz napomenu da je ovo samo komadić priče o jednoj neverovatnoj porodici, tetka Aninim precima i potomcima i njoj samoj, a sve to može poslužiti za neku buduću izložbu, knjigu, predstavu, film...

- Pada mi na pamet da bi mogla da se oformi i neka nagrada koja bi nosila tetka Anino ime, a koja bi se dodeljivala sadašnjim stvaraocima iz svih ovih oblasti, zanimanja i interesovanja koji su bili svojstveni članovima Anine familije, ali koji bi obavezno imali ponešto od njene originalnosti i lucidnosti - dodaje na kraju Olivera Skoko.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)