NAJSLIKANIJI SIMBOL KRUŠEVCA IZ ALBUMA: U Kući Simića izloženo više od 150 fotografija Spomenika kosovskim junacima

Sofija Babović

18. 07. 2021. u 07:13

VIŠE od 150 fotografija Spomenika kosovskim junacima, najslikanijeg simbola Kruševca, prikupljeno je tokom rada na izložbi u Kući Simića, koja će pred publikom zbog velikog interesovanja biti sigurno do oktobra.

НАЈСЛИКАНИЈИ СИМБОЛ КРУШЕВЦА ИЗ  АЛБУМА: У Кући Симића изложено више од 150 фотографија Споменика косовским јунацима

Austrougarski vojnici pored Spomenika 1915. godine / Foto sa izložbe

Najpoznatiji spomenik u srcu Srbije preživeo je dva svetska rata, svaki trusni istorijski trenutak, brojne društvene i političke promene i osvanuo na skoro svakoj razglednici iz Kruševca. Obavezan je u privatnim albumima Kruševljana, koji su, ujedno, i bili autori fotografija u okviru postavke "Spomenik kosovskim junacima - svedok epohe".

- Od porodičnih, jubilarnih, pijačnih, ratnih, poratnih, slavljeničkih i svih ostalih događaja zabeleženih na Trgu kosovskih junaka, sastavili smo priču o preko stotinu godina trajanja jednog grada, njegovih stanovnika i najsjajnijeg simbola nacionalnog ponosa i večnog otpora zavojevačima, Spomenika kosovskim junacima - napominje Zorana Drašković Kovačević, kustos Kuće Simića i autor izložbe o svedoku jedne epohe.

desetine Kruševljana odazvale su se pozivu da pošalje fotografije obeležja iz privatnih kolekcije, a korišćene su i javne arhive gde je ostavljeno foto-svedočanstvo spomenika, koji je otkriven 1904. godine nakon radova koji su započeti na 500. godišnjicu Kosovskog boja, na Vidovdan 1889. Kamen temeljac za spomenik položen je u prisustvu kralja Aleksandra Obrenovića.

Čast da osmisli i izvede ceo spomenik pripala je prvom srpskom akademskom vajaru, velikom Đorđu Đoki Jovanoviću (1861 - 1953). Najznačajniji deo njegovog stvaralačkog opusa predstavljaju javni spomenici i portreti, među kojima posebno mesto zauzimaju Spomenik kosovskim junacima u Kruševcu, spomenici knezu Milošu u Požarevcu, Josifu Pančiću, Kosti Taušanoviću, Vuku Karadžiću i vojvodi Vuku u Beogradu, kao i niz spomenika na beogradskom Novom groblju.

KAKO je svojevremeno istraživala Ema Radulović (1960-2011), model spomenika u celini je urađen za vreme umetnikovog boravka u Parizu, dovršen 1895. godine.

- Pozitivno je bio ocenjen od strane vodećih autoriteta u Francuskoj skulpturi poslednje decenije 19. veka, za izradu je preporučivan i činjenicom da je figura "Guslara", na Svetskoj izložbi u Parizu nagrađena bronzanom medaljom još 1889. godine - napisala je Ema Radulović.

Spomenik kosovskim junacima svečano je otkriven na dan proslave stogodišnjice Prvog srpskog ustanka.

- U ime naroda srpskog predajem vam, dragi moji Kruševljani, za čuvanje ovaj spomenik i ideju koju on predstavlja - rekao je u obraćanju okupljenom narodu kralj Petar Prvi Karađorđević na Vidovdan, 1904. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

UČESTVUJU EKIPE IZ OSAM ZEMALJA: Na Zlatiboru počeo internacionalni dečiji fudbalski turnir