DIŽU "SKADAR" NA NIŠAVI? Obnova Tvrđavskog mosta traje 500 dana i ne nazire se kada bi mogla biti završena

D.Alihodžić

17. 07. 2021. u 15:00

NAJSTARIJI most na Nišavi u gradu, koji je svedok mnogih dešavanja, ući će u istoriju i kao most čija je rekonstrukcija trajala neprimereno dugo.

ДИЖУ СКАДАР НА НИШАВИ? Обнова Тврђавског моста траје 500 дана и не назире се када би могла бити завршена

Foto D. Alihodžić

Pored mosta renovira se i gradski trg, ali niko više ne zna koji je poslednji rok do kada trebaju biti završeni, a zna se da se tokom avgusta održavaju dve najznačajnije manifestacije, "Nišvil" i "Filmski susreti" i to upravo u Tvrđavi.

Ni iz kabineta gradonačelnice Dragane Sotirovski nismo dobili informacije dokle se stiglo, a od jednog od trojice radnika koje smo zatekli na gradilištu dobili smo uveravanje da će radovi biti gotovi do "kraja meseca".

Prema poslednjim dostupnim informacijama koje su davali lokalni čelnici, beogradska firma "Termomont" imala je rok da posao oko rekonstrukcije mosta vredan oko 60 miliona dinara završi do 15. aprila ove godine. Što se Trga kralja Milana tiče za njegovu obnovu zadužena je firma "Bauvazen" i već su joj nekoliko puta produžavani rokovi. I pored svih kritika javnosti i opozicije akteri se ne oglašavaju i ne daju informacije. Nezvanično smo saznali da je sa izvođačima potpisan aneks ugovora nakon što je prvobitni ugovor istekao a to može biti problem jer je trebalo prvo naplatiti kaznene penale zbog kašnjenja a ne davati novu priliku.

- Vidite da radimo na plus 40. Biće gotovi radovi do kraja jula - ljubazno nam je odgovorio jedan od trojice radnika koje smo zatekli da rade na mostu.

Nišlije su s pravom nervozne jer im se od početka nije dopala ideja da se krene sa ovim radovima. Jednostavno, nije ima bilo najjasnije zašto se ruši trg koji je dve godine pre toga već bio renoviran i "šta fali mostu" koji je "samo pešački" tako da ne trpi nikakva opterećenja. Tada je gradonačelnik bio Darko Bulatović, a nova gradonačelnica je samo nasledila po svemu sudeći problematična gradilišta.

KRIVIČNE PRIJAVE

BRANISLAV Jovanović iz koalicije "Niš, moj grad" podseća da su podneli krivičnu prijavu Tužilaštvu, odnosno Odeljenju za borbu protiv korupcije i kriminala još u maju prošle godine.

- Do danas nemamo informacije u vezi raspisanog tendera, rokova i cene koštanja izgradnje Trga i Tvrđavskog mosta - kaže Jovanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)