VRELO U KIKINDI: Tri požara na periferiji grada načinila štetu - vatrogasci dobili visoku ocenu javnosti

R. Š.

14. 07. 2021. u 14:41

VRELO sunce juče je pržilo zemlju u Kikindi, pa nije ni čudi što su na periferiji grada i u ataru buknula tri velika požara na otvorenom.

ВРЕЛО У КИКИНДИ: Три пожара на периферији града начинила штету - ватрогасци добили високу оцену јавности

FOTO: Miloš Gavrić

Skoro u isto vreme gorelo je kod Železničke stanice, zatim na poljoprivrednom zemljištu pored puta od Kikinde ka Bašaidu, a najveću povšinu vatra je zahvatila u ataru prema Novom Miloševu, gde je gorela strnjika na površini od oko 40 hektara. Na ovim lokacijama intervenisali su Vatrogasno spasilačka jedinica MUP-a, vatrogasci pripadnici DVD-a, NIS-a, fabrike MSK-a, pa su svi požari lokalizovani posle više sati gašenja. Najvažnije je da ni u jednom slučaju nije bilo povređenih ni građana ni učesnika u gašenju, a vatrogasci su dobili visoke ocene od javnosti zbog brze i efikasne intervencije. Vatra nije dospela do naselja, a najbliža je bila kod Železničke stanice gde je bilo i nadramatičnije. Sa ove lokacije razvijao se visok i gust oblak dima, vidljiv i iz centra grada. Kako saznajemo, izgorele su stare bandere i nauljeni pružni pragovi, koje železnica više ne koristi i namenjeni su za reciklažu.

 - Vatra je bila vrlo blizu objekata železnice, na svega desetak metara od pumpe za gorivo. Ali na sreću, vatrogasci dobro reagovali. Došlo je najmanje 15-tak profesionalnih vatrogasaca sa dosta vozila. Pomagali su im dobrovoljci i odradili posao kao vrhunski profesionalci. Požar je lokalizovan uveče oko 20 sati, a vatrogasci su i jutros gasili zgarište da ne bi neka varnica ponovo buknula – saznali smo na Železničkoj stanici u Kikindi.

Tačni uzroci izbijanja vatre na ovim lokacijama još nisu poznati , a nastala šteta se procenjuje. Ne isključuje se mogućnost samozapaljenja, jer je juče bio vreo dan u Kikindi, ali bi uzrok mogla da bude i ljudska nemarnosti, jer , i pored upozorenja, nesavesno građani pale biljne ostatke. Iz nadležnih službi još pre mesec dana građani su upozoreni da na otvorenom prostoru ne pale strnjiku, biljne ostatke niti bilo šta drugo, jer usled velike vrućine vatra lako može da se proširi.

KAZNE ZA PALjENjE

Gradski štab za žetvu u Kikindi još pre mesec dana upozorio je da je spaljivanje strnih useva, smeća i biljnih ostataka zabranjeno Zakonom o žaštiti od požara i gradskom odlukom o zaštiti poljoprivrednih imanja. Za prekršaje su propisane visoke kazne, za fizička lica od 10.000 do 50.000 , a za pravna od 300.000 do milion dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NELE I OKI PORUČUJU „STRUJU ŠTEDI“: Evo u čemu je ključ za osvajanje fiće