SIMPOZIJUM SKULPTURE: U Kikindi sutra počinje jubilarni saziv simpozijuma “Terra”

R. Š.

05. 07. 2021. u 22:26

FANFARE i muzika Duvačkog orkestra u utorak uveče ispred galerije “Terra”, u centru Kikinde, svečano će označiti početak jubilarnog, 40. Internacionalnog simpozijuma skulpture “Terra”.

СИМПОЗИЈУМ СКУЛПТУРЕ: У Кикинди сутра почиње јубиларни сазив симпозијума “Терра”

FOTO: R.Š.

U pomenutoj galeriji, kao i svih prethodnih godina, biće otvorena izložba skulptura nastalih na koloniji pre godinu dana, a deo će biti postavljen i na gradskom trgu. Tako će Kikinda, kao i protekle četiri decenije, u julu biti u znaku vajara i poznate likovne kolonije.

Deo umetnika koji će stvarati skulpture u ateljeu “Terra” već je stigao, ruke u glinu uronilo je dvoje od ukupno sedmoro vajara, koje je pozvao Slobodan Kojić, direktor Centra za likovnu i primenjenu umetnost “Terra”. Ove godine svoje ideje u glini će realizovati Ana Korver sa Novog Zelanda, Tamami Ičimura iz Japana, Linus Riepler iz Austrije, Vladimir Novak iz Hrvatske, a iz naše zemlje vajari Petar Sibinović, Ranko Dragić i Sanja Radusin.

- Zvanično otvaranje simpozijuma je 6. jula, jer smo čekali da se umetnici okupe, sa svi slete u Srbiju. Vrlo smo zadovoljni što pozvani vajari mogu da dođu, tako da je sve spremno za održavanje simpozijuma – izjavio je Kojić.

Poslednjih nekoliko godina simpozijum ima prateće programe, pa će ove godine “Terra kids” imati vajarske radionice za decu, biće organizovana promocija soneta Jasne Milenović pod nazivom “Ples Lepenskog vira”, a u okviru muzičkog programa “Terra viva” nastupiće di džejevi i multimedijalni umetnici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)