"TERRA" JE PLANETARNA SVEČANOST VAJARSKE UMETNOSTI: Počeo 40. internacionalni simpozijum skulpture u Kikindi (FOTO/VIDEO)

R. Š.

06. 07. 2021. u 22:29

IZLOŽBOM skulptura nastalih na prošlogodišnjem sazivu, večeras je u Kikindi svečano označen početak ovogodišnjeg, 40. Interancionalnog simpozijuma skulpture u teraktori "Terra".

ТЕРРА ЈЕ ПЛАНЕТАРНА СВЕЧАНОСТ ВАЈАРСКЕ УМЕТНОСТИ: Почео 40. интернационални симпозијум скулптуре у Кикинди (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: R. Š.

Skulpture malog formata izložene su u galeriji "Terra", velike krase deo gradskog trga, a vajari kojim će „radno mesto“ do kraja jula biti atelje „Tera“ već se se okupili. Ana Korver stigla je sa Novog Zelanda, Tamami Ičimura iz Japana, Linus Riepler iz Austrije, Vladimir Novak iz Hrvatske i vajari iz naše zemlje: Petar Sibinović, Ranko Dragić i Sanja Radusin.

Pozdravnim obraćanjem umetnicima, gostima, ljubiteljima umetnosti i okupljenim građanima, "Terru” je zvanično otvorila Dijana Jakšić-Kiurski, zamenica gradonačelnika Kikinde.

- Sada već daleke 1982. godine “Terra” je započela svoje putovanje, vodeći nas kroz čudesne hodnike vremena, paralele i meridijane začudne umetnosti, ucrtavajući Kikindu, Vojvodinu i Srbiju na zlatnu mapu kulture sveta. Stvaraoci sa svih kontinenata pohodili su i nastavljaju da pohode naš grad, koji zahvaljujući “Terri” jeste nesumnjivo svetska kulturna meka, svetilište u kojem ćemo se i ove godine pokloniti stvaraocima i njihovim delima sublimne umetnosti. Ako su i ovaj veliki projekat utemeljivača akademskog vajara Slobodana Kojića tokom protekle četiri decenije pratile mnoge sumnje, upitnosti i izazovi, danas sa sigurnošću možemo da tvrdimo kako je ova plemenita ideja nadrasle lokalne, pa i nacionalne okvire. Vrednost “Terre” za nacionalnu umetnost i kulturu nemerljiva je i to više niko ne dovodi u pitanje. “Terra” je planetarna svečanost vajarske umetnosti, gozba umentosti koja nas daruje vrhunskim delima i ostvarenjima – rekla je Jakšić-Kiurski.

Početak "Terre" tradicionalno je pratio promenadni koncert Gradskog duvačkog orkestra i nastup mešovitog hora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)