MINISTARKA GOJKOVIĆ U SIROGOJNU: Muzej na otvorenom upisati na listu UNESKO (FOTO)

N.J.

13. 07. 2021. u 17:06

MINISTARKA kulture i informisanja Maja Gojković obišla je muzej na otvorenom Staro selo Sirogojno istakavši tom da je potrebno realizovati ideju - da se ova ustanova upiše na Uneskovu listu zaštite kulturnih dobara.

МИНИСТАРКА ГОЈКОВИЋ У СИРОГОЈНУ: Музеј на отвореном уписати на листу УНЕСКО (ФОТО)

Foto: Staro selo Sirogojno

Takvim pozicioniranjem dodatno će se podići kvalitet i rad ovog muzeja, ali i njegova vidljivost na kulturnoj mapi Republike Srbije i sveta.

- Procedura da muzej postane republička institucija završena je posle 15 godina, ali je država i do sada pomagala njegov rad. Sada je obezbeđen novac za stalne popravke tradicionalnih kuća. Obećavam da će jedan od pririteta biti posao privlačenja sveta u ovo mesto, kao naših građana, da u otvorenom prostoru imaju lekciju iz istorije – rekla je Gojković -  Kroz modni deo svog rada, a reč je o čuvenim ručnim radovima i džemperima, muzej će biti predstavljen u Kulturnom centru Srbije u Parizu.

Ministarka Gojković je u Muzeju pletilja učestvovala u izradi zlakuške grnčarije, koja je nedavno upisana na Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva.

Foto: Staro selo Sirogojno

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna