"KNEZOVI" ODLAZE U PENZIJU: Raspisani izbori za Savete mesnih zajednica u devet kikindskih sela

R. Šegrt

13. 07. 2021. u 15:38

PREDSEDNICI Mesnih zajednica ili “knezovi”, kako su ih građani popularno zvali, te pozicije u devet sela na području Grada Kikinde zadržaće samo do sredine avgusta.

КНЕЗОВИ ОДЛАЗЕ У ПЕНЗИЈУ: Расписани избори за Савете месних заједница у девет кикиндских села

FOTO:R.Šegrt

Od tada će ih zameniti Saveti mesnih zajednica, koji će, kao kolektivni organ, rukovoditi selom. Članovi saveta biraće se na neposrednim izborima koji će biti održani 15. avgusta. Izbore je danas(13. jula) raspisao predsednik Skupštine grada Kikinde Mladen Bogdan.

- Saveti će u sedam sela: u Mokrinu, Nakovu, Banatskom Velikom Selu, Novim Kozarcima, Ruskom Selu, Bašaidu i Iđošu, imati po pet članova. U preostala dva sela, u Sajanu i Banatskoj Topli, saveti će imati po tri člana. Sve odluke, Savet, kao kolektivni organ, donosiće većinom glasova - objasnio je Bogdan.

Savete MZ, kao kolektivni organ vlasti, predviđa Zakon o lokalnoj samoupravi. Ranije je zakon dozvoljavao svakoj opštini ili gradu da sami odrede ko će predstavljati seosku vlast. Većina je imala savete MZ, dok je Kikinda 2005. godine odabrala da u selima ima predsednike, koji su se birali na izborima. Još uvek aktuelni predsednici MZ izabrani su 2017. godine i ostaju na tim mestima do završetka izbora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega