DUBINSKI ČISTE TRI JEZERA ZA VODOSNABDEVANJE: Kapitalna investicija na izvorištu „Zvezdan“ u Trsteniku (FOTO)

S.BABOVIĆ

11. 07. 2021. u 12:57

VELIKI radovi na čišćenju sva tri jezera izvorišta „Zvezdan“ u Trsteniku krenuli su ovih dana kako bi se obezbedila sigurna zdrava pijaća voda za sve korisnike opštinskog vodovoda.

ДУБИНСКИ ЧИСТЕ ТРИ ЈЕЗЕРА ЗА ВОДОСНАБДЕВАЊЕ: Капитална инвестиција на изворишту „Звездан“ у Трстенику (ФОТО)

Foto: OU

Investicija vredna 19,5 miliona dinara izdvojena je iz budžeta Trstenika, a radovi su povereni Vodoprivrednom preduzeću Ćupija.

-Čišćanje jezera,dva inflitraciona i jedno taložno, obavljaju se na svakih pet godina, kako nalažu standardi Zavoda za javno zdravlje i to je naša obaveza kako bi garantovali kvalitet zdrave pijaće vode-napominje Milena Turk,predsednica opštine Trstenik.

U JKP Komstan navode da je trenutno podzemlje bogato vodom i da je period idealan za izvođenje složenih radova. Konkretnije poremećaje u vodosnabdevanju se ne očekuju,budući da izvorište „Prnjavor“ zadovoljava potrebe korisnika.

Foto: OU

 

-Radimo izmuljavanje uzvodno od zahvata,ali i uklanjanje rastinja na perifernim kosinama, reč je o osnovnim radovima na čišćenju –navodi Miladin Gavrić,direktor Vodoprivrednog preduzeća Ćuprija.

Prethodnih godina investicije u bolje vodosnabdevanje u Trsteniku bile su značajne. Stvoreni su uslovi za razvoj izvorišta Zvezdan, sa još dva jezera i dva drena,a osim glavnog izvorišta, rekonstruisan je i Prnjavor.Od kapitalnih projekata završena je rekonstrukcija 17,5 kilometara vodovoda, šest kilometara magistralnog cevovoda kapaciteta 120 litara u sekundi,sistem istočne radne zone od 2,5 kilometra.

Pre dve godine je na Zapadnoj Moravi izgrađen nov, pešački most, koji nosi cevovod.Masivna čelična konstrukcija u Osaonici nosi tri cevi koje zdravu vodu distribuiraju sa glavnog izvorišta Zvezdan do sela sa desne strane reke, gde živi više od 8.500 ljudi.Vodovodnom mrežom sada je pokriveno oko 20.000 stanovnika, dok se za trstenička naselja sa oko 12.500 stanovnika sa leve strane Zapadne Morave očekuje priključenje na akumulaciju Ćelije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)