KRUŠEVLJANI NE ZABORAVLJAJU SVOJE GLUMAČKE LEGENDE: Mural sa Đuzinim likom oslikan na fasadi škole u Ribaru kod Kruševca (FOTO)

S. Babović

09. 07. 2021. u 20:40

OSLIKAN lik slavnog srpskog glumca Vlastimira Đuze-Stojiljkovića (1929-2015), uz uspomenu na čuveni šlager “Devojko mala...”.

КРУШЕВЉАНИ НЕ ЗАБОРАВЉАЈУ СВОЈЕ ГЛУМАЧКЕ ЛЕГЕНДЕ: Мурал са Ђузиним ликом осликан на фасади школе у Рибару код Крушевца (ФОТО)

foto: FB

Još jedan mural poznate ličnosti iz Kruševca oslikao je akademski slikar i muralista Milan Milosavljević-Deroks, koji je, kako su “Novosti” objavile pre dva dana, ovekovečio legendarnog basistu Nenada Stefanovića-Japanca (1959-2021) na zgradi raskrsnice Karadžićeve i Sinđelićeve ulice.

foto: FB

Ovoga puta,na fasadi područnog odeljenja Osnovne škole “Velizar Stanković-Korčagin” u Ribaru, kod Kruševca, Deroks je oslikao jednog od najboljih srpskih glumaca Vlastimira Đuzu Stojiljkovića (1929-2015), koji je i bio đak te škole. Inicijativa da veliki glumac dobije mural potekla je od profesora istorije u ovoj školi Milana Miloševića.

Ispod Đuzinog imena ispisano je “đak ove škole”, a ispod samog lika osvanuo je prepoznatljiv početak šlagera “Devojko mala...”, koju je komponavao Darko Kraljić, a otpevao Đuza u filmu “Ljubav i moda” 1960.godine, gde je glumio i glavnu ulogu.

Iako je rođen u Ražnju,Kruševljani ga smatraju “svojim”,kao što je i on sebe smatrao, budući da je odrastao nadomak Ribarske Banje, u Ribaru, odakle mu je bila majka Leposava i gde je završio osnovnu školu. Potom je postao gimnazijalac u Kruševcu, a u ovom gradu načinio je prve glumačke korake u dramskoj sekciji i u pozorištu.

“Ostatak” karijere dobro je poznat kroz više od 130 uloga u pozorištu, 30 dramskih i 20 serijskih uloga, upečatljiva ostvarenja u 13 filmova, a svakako je bio vrlo poznat i kao pevač, voditelj radio-emisija. Njegove sinhronizacije crtanih filmova i danas se smatraju neprevaziđenim.

Đuza Stojiljković je među veličanstvenih 7 glumaca iz Kruševca čiji su portreti osvanuli na stalnoj postavci fotografija na Trgu glumaca u 2016.godine, a tri godine kasnije, 2019. godine dobio je i bistu na istom Trgu u Kruševcu, gde su i biste još 6 kruševačkih legendarnih glumaca: Bate Paskaljevića, Milana Puzića,Taška Načića, Ljubinke Bobić, Radmile Savićević, Miodraga Petrovića-Čkalje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

UŽIČKI GIMNAZIJALCI REĐAJU USPEHE: Zaljubljeni u nauku