FARMU "SELE" PRED AMBASADU: Temerinci protestuju u Beogradu protiv kompanije iz Austrije

Z. Rajić

08. 07. 2021. u 06:21

GRAĐANI Temerina, koji traže da se sa lokacije nadomak naselja iseli farma svinja, protestovaće danas u Beogradu, ispred zgrade Ambasade Austrije, jer je farma "Temerin agrar" ćerka firma sremskomitrovačkog "Mitrosa", koji je u vlasništvu austrijske kompanije "Gerlinger".

ФАРМУ СЕЛЕ ПРЕД АМБАСАДУ: Темеринци протестују у Београду против компаније из Аустрије

Foto N. T.

Odlasku u Beograd prethodila je prepiska sa atašeom austrijske ambasade u Srbiji dr Kristijanom Bravencom, koji je 23. juna, na poziv potpisnika peticije za iseljenje farme, obišao taložno polje (lagunu), gde "Temerin agrar" odlaže svoj tečni stajnjak.

- Ataše je tom prilikom, zatečen gomilanjem i obimom otpadnih voda, rekao da to nije laguna, nego deponija. Međutim, u dopisu, koji nam je poslao 1. jula, on "jezero fekalija" ponovo naziva lagunom i poziva nas na strpljenje, kao i menadžment farme, koji se desetinama puta oglušio o naše zahteve - kaže Milenko Karlica, predstavnik građana.

Dr Bravenc je obavestio domaćine u Temerinu da je razgovarao s rukovodstvom austrijskog investitora.

- Detaljno sam opisao da su ljudi uznemireni zbog velikog smrada sa farme i da strahuju za svoje zdravlje. Prosledio sam i primedbe građana kako se suviše veliki broj svinja drži na farmi. Pričao sam i o problemima sa lagunom. Na kraju sam preneo zahtev građana da se farma svinja "Temerin agrar" zatvori - naveo je ataše.

POBOLjŠANjE

Ataše je izvestio Temerince i da menadžment "Mitrosa" želi dobar odnos sa susedima i da "već radi na poboljšanjima na farmi", kao i da je "broj od 36.000 svinja, koji navode i kritikuju građani, već sveden na minimum".

Građani su ukazali na sedam zakona i dva pravilnika, prekršenih delovanjem farme "Temerin agrar", za koju ističu da nema i ne može ni dobiti dozvolu za rad, jer se nalazi u građevinskom rejonu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

LESKOVČANIN IZ NOVOG SADA VRAĆA DUG KIKINDI: Radiolog iz Instituta za zaštitu dece i omladine najavio besplatne preglede