DOGORELO DO REGIONALNE DEPONIJE: Najnoviji požar na "Jeremijinom polju" u Požarevcu ubrzao planove za gradnju novog smetlištaa

D. NOVKOVIĆ

06. 07. 2021. u 05:42

POŽAR koji je u 3. jula ujutro izbio na gradskoj deponiji "Jeremijino polje" u Požarevcu, samo je jedan od razloga za aktuelizaciju priče o neophodnosti gradnje savremenog, regionalnog smetlišta koje je "u igri" još od 2005.

ДОГОРЕЛО ДО РЕГИОНАЛНЕ ДЕПОНИЈЕ: Најновији пожар на Јеремијином пољу у Пожаревцу убрзао планове за градњу новог сметлиштаa

Foto D. Novković

Da bi se takva ideja konačno realizovala, Gradska uprava je raspisala javnu nabavku za izradu projektno-tehničke dokumentacije, čija procenjena vrednost iznosi oko 24,3 miliona dinara. Reč je o prostoru površine 380.000 kvadrata, koji se nalazi u ataru sela Kličevac.

Nova deponija trebalo bi da sadrži prijemno-otpremnu, te zonu deponovanja i pogon za reciklažu, odnosno preradu otpada. Za njenu gradnju treba obezbediti kompletnu komunalnu infrastrukturu, jer je planirani prostor ne poseduje.

- Kada projekat bude završen, započećemo pribavljenje sredstava za realizaciju, a računamo na donacije iz evropskih fondova i sredstva poslovnih banaka - kaže gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović.

Saša Pavlović, Foto D. Novković

Za izgradnju deponije je izabran atar sela Kličevac, jer se smatra da je taj prostor optimalan. Na toj lokaciji nema podzemnih voda i nalazi se tri kilometra od sela - trostruko više od propisanog.

- Reč je o besplatnom zemljištu, pa građani ne moraju da plaćaju za njegovu kupovinu. Da smo odabrali neke privatne parcele, bilo bi dugotrajnih problema oko njihove eksproprijacije - napomenuo je prvi čovek Požarevca.

Zasada nije poznato kada će regionalna deponija biti izgrađena, jer se to može odrediti tek po završetku projekta i po "zatvaranju" finansijske konstrukcije. Dok ona ne bude spremna za rad, smeće će biti odvoženo na regionalnu deponiju u Lapovu, čemu će prethoditi sortiranje u nedavno izgrađenom Reciklažnom centru.

Kada se bude uspostavio regionalni sistem odlaganja smeća na području Požarevca, ono će - kako je najavljeno - biti prikupljano i iz seoskih naselja, što se sada ne čini.

PRIVREMENE DOZVOLE

VEĆ godinama, za odlaganje otpada u Požarevcu se koristi gradska deponija "Jeremijino polje", kojoj je do sada više puta izdavana privremena dozvola za nastavak rada. To je jedina deponija koja je u funkciji, jer su "Gradske utrine" pre više godina zatvorene...

PLAN "NA NEODREĐENO"

LOKALNI plan upravljanja otpadom iz 2010. je predviđao da izgradnja nove, savremene deponije u Požarevcu bude završena najkasnije do 2016. Međutim, iz najrazličitijih razloga, do toga nije došlo, pa je sve odloženo "na neodređeno"...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ZA KULTURU ČETIRI MILIONA: Opština Paraćin raspisala konkurs za izbor projekata