UZ BLAGOSLOV EPISKOPA LAVRENTIJA: Skup o državno-crkvenom pravu u Soko gradu kod LJubovije

Novosti online

01. 07. 2021. u 10:42

POVODOM 15 godina od donošenja Zakona o crkvama i verskim zajednicama, Institut za uporedno pravo iz Beograda organizovao je trodnevni skup u konaku Manastira svetog Nikolaja srpskog- Sokograd.

УЗ БЛАГОСЛОВ ЕПИСКОПА ЛАВРЕНТИЈА: Скуп о државно-црквеном праву у Соко граду код Љубовије

Foto: V. Mitrić

Skup pod nazivom "Prilozi državno-crkvenom pravu Srbije" posvećen je naučnom sagledavanju izazova, dostignuha i perspektiva u domahem državno-crkvenom pravu, s posebnim ciljem da se, s petnaestogodišnje vremenske distance, razmotre važna pitanja vezana za donošenje, dosadašnju, ali i buduću primenu ovog pravnog akta od nesumnjivog značaja.

Činjenica da je Zakon o crkvama i verskim zajednicama donet kao plod nastojanja da se prekine sa prethodnom višedecenijskom praksom ignorisanja važnosti i uloge crkava i verskih zajednica u javnoj sferi, te da se po usvajanju našao u postupku kontrole ustavnosti, kao i činjenica da u oblasti njegove primene i pravnog uređivanja položaja crkava i verskih zajednica dolazi do dodira državno-crkvenog prava sa skoro svim pravnim granama svedoče o izuzetnom značaju teme ovog naučnog skupa.

Skup je otvorio direktor Instituta za uporedno pravo profesor dr Vladimir Čolović. Izlaganja su bila organizovana u tri sesije posvećene opštim pitanjima državno-crkvenog prava, otvorenim pitanjima Zakona o crkvama i verskim zajednicama i privatnopravnim, finansijskopravnim i socijalnopravnim aspektima delovanja crkava i verskih zajednica.

U radu naučnog skupa učestvovali su profesori i istraživači sa Instituta za uporedno pravo, Instituta za evropske studije, Pravnog fakulteta, Fakulteta političkih nauka i Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta. Skup je blagoslovio, domaćin, episkop šabački Lavrentije (Trifunović).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju