SKELA PONOVO PREVOZI PREKO MORAVE: Godinu dana otkako je nevreme odnelo čuveno plovilo iz Obreža kod Varvarina, remont konačno završen

Sofija Babović

27. 06. 2021. u 07:39

TAČNO godinu dana nakon što je poznata skela iz Obreža kod Varvarina na Velikoj Moravi gotovo uništena u bujici, a reka je odnela celo plovilo čitavih 55 kilometara, sve do Bagrdana nadomak Jagodine, meštani su uspeli da je poprave i ponovo puste u Veliku Moravu!

СКЕЛА ПОНОВО ПРЕВОЗИ  ПРЕКО МОРАВЕ: Годину дана откако је невреме однело чувено  пловило из Обрежа код Варварина, ремонт коначно завршен

Foto S. Babović

Slavna skela, pričaju skeledžije, za "Novosti", prošla je golgotu, ali sada je sasvim remontovana i ponovo služi: prevozi meštane i tovare voća i povrća sa jedne na drugu obalu nemirne reke.

- Dugo su nas "čekale" oranice, ali dočekale su i one i mi našu skelu da opet bude u Moravi - kaže, za naš list, Miodrag Miletić, jedan od glavnih pokretača inicijative da se spase skela. - Skelu smo "izgubili" 23. juna prošle godine, redovno smo je obilazili, vadili vodu iz nje. U jednom trenutku je bila i potopljena, ali nije se dala. Posle tri meseca uspeli smo da je izvučemo iz reke i transportujemo od Jagodine do Varvarina. Bio je to već kraj septembra, sezonu smo pregurali nekako bez nje. Ovog proleća bacili smo se na popravke.

I zaista: skela je remontovana po fazama. Prvo su zamenjene sve daske, zavarena je na dva kritična mesta, dobila je nove koturače i sajle. Cela je ofarbana i zaštićena slojevima premaza. Gotovo 5.500 evra uložili su vredni Obrežani, ali i opština Varvarin, ne bi li opet prevozila narod i njihov trud sa njiva.

- Radili smo koliko smo mogli, koliko nam je vreme dozvoljavalo, po fazama - kaže Miletić. - Nama je najvažnije da je skela proradila. Ukupno 12 meštana sada o njoj brine.

Da se skela vrati nije bilo lako. I transport od 28 kilometara obavio se po noći, jer skela je ogromna, izvlačena je iz reke satima dizalicama i kamionima, a tako je postavljena i na platformu za remont kada je konačno došla kući.

Velika Morava poznaje skele od prve polovine 19. veka. Ovu poslednju, "pobegulju", kupili su 2003. godine i dobro ih je služila. Dugačka je oko 15 metara i može da preveze 25 tona. U jednoj "turi" može da prebaci i četiri puna traktora sa prikolicama.

ČUVALA IM I GRANICU

SKELA u Obrežu svojevremeno je bila na samoj granici sa Osmanlijskim carstvom. Od 1826. do 1830. godine njom je upravljao slavni knez Mileta Radojković. Istorijski izvori navode da je za svoj skeledžijski angažman bio nagrađen sa 100 groša.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVE ZA UREDNO DVORIŠTE, A I ČISTA KOLA: Pratimo ritam proleća