RAZGOVORI O SARADNJI I UŽIVANJE U BANATSKOM VINU: Gosti iz Rumunije na mešunarodnoj smotri u Zrenjaninu

B. GRUJIĆ

24. 06. 2021. u 19:00

GRADONAČELNIK rumunskog grada Rešica, Ioan Popa i generalni konzul Srbije u Temišvaru Vladan Tadić, sa domaćinom, gradonačelnikom Zrenjanina Simom Salapurom, posetili su Drugi banatski internacionalni sajam vina i 21. festival Banatske vredne ruke u Karađorđevom parku u Zrenjaninu.

РАЗГОВОРИ О САРАДЊИ И УЖИВАЊЕ У БАНАТСКОМ ВИНУ: Гости из Румуније на мешународној смотри у Зрењанину

Foto: Grad Zrenjanin

- Uz festival vina idu i Banatske vredne ruke, dve manifestacije kojima smo obogatili turističku ponudu, uz Dane piva - naglasio je gradonačelnik Zrenjanina, uz napomenu da je zajednička odrednica i rumunskoj i srpskoj strani, Banat.

Gradonačelnik prijateljskog grada iz susedne Rumunije, prvi put je u Zrenjaninu i nije skrivao oduševljenje dobrim vinom.

- Razgovarali smo o projektima prekogranične saradnje, obrazovanje i edukacija su primarni, a želja nam je da zajednički, uz pomoć evropskih fondova, doprinesemo uređenju škola i školskih dvorana, uz projekte energetske efikasnosti, pomognemo razvoju sporta i zdravstva - istakao je Ian Popa, uz naglasak da u Rešici trenutno pripremaju dokumentaciju za gradnju nove županijske bolnice, a zahvaljujući prekograničnim projektima sa Srbijom, nabavljena je i opremu za bolnicu.

 

VIŠE OD 60 UČESNIKA

Drugi Internacionalni banatski festival vina i 21. festival "Banatske vredne ruke" okupili su preko 60 učesnika, a u sklopu festivala organizovan je prigodan kulturno-umetnički program i stručna predavanja o vinu.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)