METEOROLOGIJA I POLJOPRIVREDA: Čemu služe stanice duž granice sa Rumunijom

B. Grujić

23. 06. 2021. u 07:43

OGLEDNO polje na imanju "Zlatica", kod sela Lazarevo, bilo je domaćin tradicionalnog "Dana polja strnih žita i ogleda zaštite bilja srednjeg Banata", a organizatori iz zrenjaninske Poljoprivredne stručne službe su upriličili i predstavljanje takozvanog sortnog ogleda.

МЕТЕОРОЛОГИЈА И ПОЉОПРИВРЕДА: Чему служе станице дуж границе са Румунијом

Foto SG Zrenjanina

Snežana Parađenović iz PSS objašnjava da se radi o projektu "Integralni pristup meteorološkim uslovima", koji se zajednički realizuje sa Politehničkim fakultetom iz Temišvara i tiče se praćenja različitih parametara migracije insekata na pograničnom području, sa obe strane granice.

- Na deset lokacija duž međe sa Rumunijom, postavili smo meteorološke stanice, sa ciljem da za poljoprivredne proizvođače obezbedimo neophodne informacije koje se direktno reflektuju na proizvodnju i kvalitet useva, a odnose se na kretanja insekata koji napadaju veliki broj kultura i sa kojima svake godine imamo više ili manje problema - kaže Snežana Parađenović, uz napomenu da se radi o kukuruznom plamencu, pamukovoj sovici, sovici gama, kukuruznoj zlatici i žičarima.

Foto SG Zrenjanina

Dodaje i da se na meteorološkim stanicama prate i drugi parametri, kao što su temperatura zemljišta i vazduha, količine padavina, agrohemijska struktura zemljišta...

Kao i svake godine, "Dan polja" je okupio veliki broj poljoprivrednika, proizvođača sredstava za zaštitu bilja, predstavnika Instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada, a sortni makroogled strnih žita obuhvatio je ozimu pšenicu, tritikale, ozimi ječam i pšenicu "Delta-agrara", a predstavljeni su i agrotehnički tretmani i ogledi na merkantilnoj pšenici, ječmu, ovsu, kukuruzu, suncokretu i soji.

Stručni vodič kroz ogled polja bila je Zorica Rajačić, rukovodilac savetodavne službe PSS, koja je objasnilada su na "Zlatici" usevi posejani krajem oktobra, uz iste setvene uslove, sa dovoljno kišnih dana i povoljnih uslova tokom nicanja i bokorenja.

- Karakteristika godine je da je pšenica imala izuzetno dobre uslove za bokorenje, sa veoma povoljnim temperaturama, sve do pre nekoliko dana. To je najviše odgovaralo upravo strnim žitima. Sada će, međutim, toplota skratiti period voštane zrelosti i svakim danom će se otpuštati vlaga iz zrna, čime se bližimo i punoj zrelosti pšenice, zbog čega se za sedam do deset dana može se očekivati žetva - zaključuje Zorica Rajačić.

BUDžET ZA POLjOPRIVREDU


MANIFESTACIJI je prisustvovao i zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac, koji je istakao da je u ovogodišnjem lokalnom budžetu za poljoprivredu - kroz različite vrste direktnih subvencija i pomoći, poput uređenja atarskih puteva i kanala za odvodnjavanje - opredeljeno 29 miliona dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)