DAN POLJA STRNIH ŽITA NA ZLATICI: Sa sedam do deset dana žetva (FOTO)

B. Grujić

22. 06. 2021. u 17:09

TRADICIONALNI letnji Dan polja strnih žita i ogleda zaštite bilja srednjeg Banata, koji organizuje Poljoprivredna stručna služba Zrenjanin, održan je na oglednom polju na imanju Zlatica kod sela Lazarevo, uz predstavljanje sortnog ogleda strnih žita i zaštite bilja.

ДАН ПОЉА СТРНИХ ЖИТА НА ЗЛАТИЦИ: Са седам до десет дана жетва (ФОТО)

Foto: Grad Zrenjanin

Snežana Parađenović iz Poljoprivredno stručne službe u Zrenjaninu, objasnila je da se radi o projektu Integralni pristup meteorološkim uslovima, koji se zajednički sprovodi sa Politehničkim fakultetom iz Temišvara i tiče se praćenja različitih parametara migracije insekata na pograničnom području, sa obe strane granice.  

29 MILIONA ZA POLjOPRIVREDU

Danu polja prisustvovao je i zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac, koji je istakao da iz gradskog budžeta za poljoprivredu ove godine ide 29 miliona dinara, kroz različite vrste direktnih subvencija i pomoći, kao što su uređenje atarskih puteva, kanala za odvodnjavanje i slično.

- Na deset lokacija duž granice sa Rumunijom, postavili smo meteorološke stanice, sa ciljem da za poljoprivredne proizvođače obezbedimo neophodne informacije koje se direktno reflektuju na proizvodnju i kvalitet useva, a odnose se na kretanja insekata koji napadaju veliki broj kultura i sa kojima imamo više ili manje problema svake godine - rekla je Parađenović, uz napomenu da se radi o kukuruznom plamencu, pamukovoj sovici, sovici gama, kukuruznoj zlatici i žičarima i dodala da se na meteorološkim stanicama  prate i drugi parametri kao što su temperatura zemljišta i vazduha, količine padavina, agrohemijska struktura zemljišta.

Kao i svake godine na Danu polja okupio se veliki broj poljoprivrednika, proizvođača sredstava za zaštitu bilja, predstavnika Instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada, a sortni makroogled strnih žita obuhvatio je ozimu pšenicu, tritikale, ozimi ječam i Delta-agrar pšenicu, a predstavljeni su i agrotehnički tretmani i ogledi na merkantilnoj pšenici, ječmu, ovsu, kukuruzu, suncokretu i soji. 

Zorica Rajačić/Foto: Grad Zrenjanin

25 MILIONA IZ SREDSTAVA ZAKUPA ZEMLjE

Najveći deo, oko 25 miliona dinara, planiran je iz sredstava zakupa poljoprivredmnog zemljišta u državnoj svojini.

Stručni vodič kroz ogled polja bila je Zorica Rajačić,  rukovodilac savetodavne službe PSS, koja je objasnila objasnila da su na oglednom polju Zlatica usevi posejani krajem oktobra, uz iste setvene uslove, sa dovoljno kišnih dana i povoljnih uslova tokom nicanja i bokorenja. 

- Karakteristika godine je da je pšenica imala izuzetno dobre uslove za bokorenje, sa veoma povoljnim temperaturama, sve do pre nekoliko dana i one su najviše odgovarale upravo strnim žitima. Sada će, međutim, toplota skratiti period voštane zrelosti i svakim danom će se otpuštati vlaga iz zrna, čime se bližimo i punoj zrelosti pšenice i za sedam do deset dana može se očekivati žetva - istakla je Zorica Rajačić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri