USELJENJE KASNI GODINU I PO DANA: Premijerka Brnabić nezadovoljna dinamikom izgradnje stanova u starom radničkom naselju u Kraljevu

G.Ć.

15. 06. 2021. u 11:28

IAKO je posle višegodišnjeg iščekivanja realizacija ambicioznog Projekta urbane regeneracije starog radničkog naselja u Dositejevoj ulici u Kraljevu, teško oštećenog u zemljotresu, započeta izgradnjom prve zgrade sa 106 stanova još u leto 2018. godine, novosagrađena prva višespratnica još čeka svoje stanare.

УСЕЉЕЊЕ КАСНИ ГОДИНУ И ПО ДАНА: Премијерка Брнабић незадовољна динамиком изградње станова у старом радничком насељу у Краљеву

Foto: G.Šljivić

Prema nezvaničnim informacijama, zgrada još nije prošla tehnički prijem zbog problema sa instalacijama za grejanje, dok je gradonačelnik dr Predrag Terzić izjavio da je u pitanju „određeni problem prilikom izrade projektno-tehničke dokumentacije“.

- Problem je rešen, kreće se u proces dobijanja upotrebne dozvole. Posle toga svi će stanari prvve zgrade biti pozvani da potpišu ugovore sa gradom Kraljevom, nakon čega će uslediti i njihovo useljenje – rekao je Terzić.

Njegovim pojašnjenjem, međutim, nije bila zadovoljna predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić koja je to i javno istakla prilikom nedavne posete gradu na Ibru.

- Lično sam isfrustrirana tim projektom. Bila sam tu kada smo počeli da gradimo tu zgradu. Pričala sam sa tim ljudima, oni žive potpuno neuslovno i taj projekat kasni više od godinu i po dana. Ne slažem se sa gradonačelnikom da nema problema. Kada nešto kasni godinu i po dana, a pričamo o jednoj zgradi, mislim da je to strašno. Najmanje deset puta sam pitala za taj projekat. Moramo da ga završimo, Ako bude potrebno, mi ili Ministarstvo građevine bićemo prisutniji da se to završi – rekla je premijerka Brnabić.

Ovaj projekat, jedan od najznačajnijih u gradu na Ibru u proteklih nekoliko decenija, podsećamo, podrazumeva postepeno rušenje devastiranih i dotrajalih stambenih objekta u starom radničkom naselju i na tom mestu izgradnju četiri osmospratnice sa ukupno 366 stanova. Ukupna vrednost projekta je oko 13,5 miliona evra.

- Treba da se pogleda li postoji problem sa izvođačem radova, kao i ko će raditi drugu fazu. Druga faza je izgradnja još jedne zgrade. Možda treba sve da menjamo, ali tu nešto moramo da uradimo – poručila je predsednica Vlade Srbije. - Dakle, ne možemo da kažemo da nema problema, kada ih ima. Ljudi svaki dan čekaju te stanove. Ja ću se više posvetiti tome, jer sam lično obećala da će zgrada biti završena u roku.

USLOVI

PROJEKTOM urbane regeneracije predviđeno je da dosadašnji vlasnici stambenih jedinica u dotrajalom, starom, i neuslovnom radničkom naselju u novim višespratnicama dobiju stanove iste veličine bez ikakve nadoknade. Oni koji dobiju veću kvadraturu, plaćaće lokalnoj samoupravi te dodatne kvadrate na rate duži niz godina i to po cenama nižim od tržišnih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije