JEDAN KROV ZA 10 FAKULTETA: Prištinski Univerzitet sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici imaće modernu zgradu

D. ZEČEVIĆ

10. 06. 2021. u 05:55

RAŠČIŠĆAVANjEM terena i rušenjem objekata stare OŠ "Branko Radičević", počela je prva faza izgradnje nove, moderne zgrade Univerziteta u Prištini, sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

ЈЕДАН КРОВ ЗА 10 ФАКУЛТЕТА: Приштински Универзитет са привременим седиштем у Косовској Митровици имаће модерну зграду

Foto D. Zečević

- U savremenom Univerzitetskom centru biće smeštene zgrade Prirodno-matematičkog, Ekonomskog i Pravnog fakulteta, kao i zgrada Rektorata. Ukupna površina objekta iznosiće 10.500 kvadrata na četiri sprata, sa podrumom i galerijom, te kabinetima, učionicama, laboratorijma, amfiteatrima, bibliotekom i čitaonicom, IT centrom, svečanom salom, restoranom, kuhinjom - ističe dr Petar Petković, direktor Kancelarije za KiM posredstvom koje Vlada Srbije finansira projekat.

Kako kaže, početkom realizacije projekta izgradnje nove zgrade Univerziteta ispunjava se još jedno obećanje koje je našem narodu u pokrajini dao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

VIZIJA Ovako će izgledati savremeni objekat, Foto Privatna arhiva

Podsetimo, on je krajem februara, na sastanku u Kuršumliji, rekao da će država odvojiti novac za izgradnju ovog obrazovnog kompleksa. Rebalansom budžeta su odvojena sredstva za prvu fazu, koja podrazumeva rušenje i pripremu terena, a potom će biti započeta i izgradnja.

Uz sav značaj i sve ono što predstavlja Univerzitet za prostore na kojima se nalazi, izgradnja novog multfunkcionalnog objekta, u kojem će smeštaj naći četiri naša fakulteta i administracija, ali i centralna laboratija, na primer, predstavlja kapitalnu investiciju koja će doneti kapitalni rezultat - ističe prof. dr Zdravko Vitošević, rektor prištinskog Univerziteta, dodajući da ovaj projekat znači vetar u leđa za 9.500 studenata raspoređenih na deset fakulteta, te 750 nastavnika i saradnika, ali i sve buduće studente, čineći prištinski Univerzitet liderom u regionu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

DODELJUJU I NAGRADU „ANDRIJA ČIKIĆ“: U Smederevu se održava takmičenje pijanista, jedno od priznanja posvećeno dečaku ubijenom u Ribnikaru