LEPOTE REKE OBAVEZUJU: Velika akcija na čišćenju priobalja, Drine i Drinskog jezera kod Malog Zvornika (FOTO)

V. Mitrić

05. 06. 2021. u 13:15

DRINA je bila, jeste i biće kičma srpskog roda, pa je prirodno da vodimo računa o njoj njenim i lepotama njenog jezera i priobalja, rekao je Igor Braunović, generalni direktor Javnog preduzeća "Srbija šume" i predsednik Društva za brigu o prirodi "Naša Drina".

ЛЕПОТЕ РЕКЕ ОБАВЕЗУЈУ: Велика акција на чишћењу приобаља, Дрине и Дринског језера код Малог Зворника (ФОТО)

Foto: V. Mitrić

On je, povodom Svetskog dana životne sredine, otvorio manifestaciju i akciju čišćenja priobalja reke, njenog i korita Drinskog jezera, kod Malog Zvornika.

Braunović, inače inicijator ove akcije, rekao je da je "Mali Zvornik samo po imenu mali, a da je, po mnogo čemu, uključujući lepote prirode, baš veliki".

- Ovo je i prilika da poželimo, od sveg srca, da Drina bude uvek reka koja će da spaja i čija će voda da nosi samo ono što je biljnog ili životinjskog porekla - naglasio je Braunović, u društvu predsednika opštine Mali Zvornik, Zorana Jevtića,čija je lokalna uprava podržala ovu akciju i manifestaciju.

- Naš zadatak je da čuvamo lepote naše divne otadžbine Srbije, da ih čuvamo za nova pokolenja, jer kako reče veliki Dostojevski "lepota će sačuvati svet", a mi dodajemo i našu lepu zemlju, koju volimo svim srcem. Ponosan sam na moje kolege iz "Srbija šuma" što podržavaju ovu i sve druge akcije koje sam pokrenuo na dobrobit svih nas i naše zemlje.

Inženjeri, tehničari, šumari i drugi zaposleni iz JP "Srbija šuma", sa kolegama iz lozničkog gazdinstva "Boranja", koje krasi ljubav prema prirodi, neumorno su kupili sve ono čemu nije mesto na vodi i kraj nje.

Doajen šumarstva, diplomirani inženjer, Milojko Mićić, poznatiji kao čika Pera, "zapucao" je sa planine Bobije da pomogne kolegama u ovom, kako kaže, "dragocenom i važnom poslu koji se radi, pre svega, sa puno ljubavi".

Ovo je, kaže , i svojevrsno šumarsko saborovanje, a u akciji su bili i volonteri iz Malog Zvornika i okoline.

Ponosan na akciju je ugledni Malozvorničanin Slaviša Nestorović, koji je izvršni direktor "Srbija šuma" za lov i robolov i koji zna najbolje šta znači zaštita života i u reci i van nje.

Čelnik Zoran Jevtić kaže da je ovo "ujedno ekološka akcija i priprema terena za predstojeće turističke svetkovine u ovom delu Srbije, od "Skobaljijade" do "Drina je smisao života".

- Čitava naša prošlost i sadašnjost vezana je za Drinu, pa smo u obavezi da čuvamo i reku i jezero i njihovo priobalje i da, pored ostalog, to bude primer za mlade generacije - kaže Braunović na čiju je, takođe, inicijativu, podignuto monumentalno spomen znamenje kraj Drinskog jezera srpskom junaku sa Košara, Milošu Ćirkoviću.

- Važno je da o Drini brinemo, ne od danas do sutra, već neprestano, jer njene blagodeti su pred nama svakog časa, pa tako je red da se prema njima odnosimo s poštovanjem, odgovorno i savesno. Raduje me veliki broj ljubitelja, prijatelja,čuvara i boraca za lepotu prirode u ovom kraju - poručio je Igor Braunović.

Veliki prijatelj Drine i njenih lepota, Lozničanin Aleksandar Lečić, kaže da je "Braunovićeva akcija za čistu desetku".

Lečić ističe da je ovo sjajan primer za druge sredine,kako se čuva ono što nam, zaista, život znači.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)