SVEDOČANSTVO RAZVOJA PRIVREDE: Vek železnice u Kraljevu

G. Ćirović

04. 06. 2021. u 17:22

U SVEČANOJ sali kraljevačke Gradske uprave održana je promocija monografije „Vek železnice u Kraljevu“, autora dr Milana Matijevića, preciznog hroničara grada na Ibru.

СВЕДОЧАНСТВО РАЗВОЈА ПРИВРЕДЕ: Век железнице у Краљеву

Foto: G. Šljivić

Kroz sačuvanu arhivsku građu, fotografije, brojne tekstove i članke, ova knjiga, po rečima autora, praktično predstavlja svedočanstvo paralelnog razvoja Železnice i razvoja kraljevačkog kraja tokom minulih 100 godina.

- Železnica je dala veliki doprinos razvoju privrede i zahvaljujući njoj ovde je započeta industrijalizacija. Moja namera je bila da se to zapamti, ali i da mlađe generacije saznaju šta je sve naša država uradila kako bi se železnica izgradila. Kraljevo je svojevremeno bilo veliki centar u kojem su se ukrštale pruge uzanog i normalnog koloseka – kaže dr Milan Matijević.

Foto: G. Šljivić

Prema njegovim rečima, prvi voz u Kraljevo je došao 1910. godine kada je otpočela gradnja pruge uzanog koloseka Stalać-Užice. Izgradnja je bila podeljena po deonicama, a u Kraljevu je bilo sedište treće deonice od Vrnjačke Banje do Čačka.

- Ta pruga je imala značajnu ulogu u Balkanskim ratovima, naročito kada je ovuda Drinska divizija upućena na istočni front kod granice sa Bugarskom – naglašava Matijević. - Zahvaljujući železnici izgrađena je državna železnička radionica u Kraljevu, kao i Fabrika vagona i metalnih konstrukcija u Kruševcu. Posle Drugog svetskog rata bila je jedini organizovani prevoz, a kasnije su ovdašnja preduzeća železnicom obavljala izvoz svojih proizvoda i na istočno i na zapadno tržište.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024