SEĆANJE NA TIVADARA VANJEKA: Zrenjaninski muzej organizuje kamernu postavku (FOTO)

B.G.

28. 05. 2021. u 17:24

POVODOM 40 godina od smrti slikara Tivadara Vanjeka, 29. maja 1981. godine, zrenjaninski Muzej do 30. juna organizuje kamernu postavku "Sećanje Tivadar Vanjek" koja se nalazi u legatu ovog umetnika u okviru stalne postavke Umetničkog odeljenja muzeja u Zrenjaninu.

СЕЋАЊЕ НА ТИВАДАРА ВАЊЕКА: Зрењанински музеј организује камерну поставку (ФОТО)

Foto: Muzej Zrenjanin

Postavka, koju je priredila Olivera Skoko, viši kustos-istoričar umetnosti, predstavlja deo neizlagane zaostavštine i dokumentacije ovog umetnika, koji u Veliki Bečkerek dolazi nakon studija slikarstva u budimpeštanskoj Slobodnoj školi. Bavio se fotografijom, bio je član "Velikobečkerečkih impresionista" i "Banatske grupe", izlagao samostalno i kolektivno, aktivno učestvujući u likovnom životu grada. Bio je jedan od osnivača Umetničke kolonije u Ečki i prvi upravnik zrenjaninske Savremene galerije.  

- Tivadar Vanjek je poklonio  preko 250 svojih dela Zrenjaninu, iz svih faza njegovog rada, od prve slike „Seoski lola", preko impresionističkih i ekpresionističkih dela, do pronalaženja sopstvenog stila 1957. godine, kada je nastala slika „Golubarnik", prva u nizu onih koje će pružiti autentičnu viziju vojvođanskog života sa prepoznatljivom arhitekturom i predmetima koji ponegde dobijaju oblike ljudskog tela.     Poseban segment Vanjekovog stvaralaštva predstavlja ciklus od 36 slika pod nazivom „Pendžeri prijateljstva", koje je umetnik posvetio svojim prijateljima slikarima, istoričarima umetnosti i radnicima u kulturi koji su davali doprinos nastanku i razvoju likovnog života u Zrenjaninu. 

Svoju poslednju samostalnu izložbu, Tivadar Vanjek je imao u Grafičkom kolektivu u Beogradu aprila 1981. godine, na istom mestu na kojem se prvi put predstavio publici 1958. godine. Slike su po zatvaranju izložbe vraćene u Zrenjanin, a on je nakon lečenja u Kliničkom centru u Ljubljani, preminuo 29. maja i sahranjen je 1. juna 1981.godine na Katoličkom groblju u Zrenjaninu.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna