ŠTAFETA JE OBAVEZNO NOĆILA U DOMU MLADOSTI: Evo kako se nekada u Zrenjaninu slavio Titov rođendan

B.G.

25. 05. 2021. u 20:39

25. maj Dan mladosti i rođendan Maršala Tita, do 1980. godine bio je jedan od najsvečanijih dana u tadašnjoj Jugoslaviji, a štafeta i slet na stadionu JNA u Beogradu, bili su vrhunac radosti brojnih pionira i uzornih omladinaca, koji au.sanjali da jesnoga dana i oni u svom gradu ponesu Titovu štafetu.

ШТАФЕТА ЈЕ ОБАВЕЗНО НОЋИЛА У ДОМУ МЛАДОСТИ: Ево како се некада у Зрењанину славио Титов рођендан

Foto: KC Zrenjanin

- Uh bili su to dani velike odgovornosti za sve nas koji smo organizovali doček i ispraćaj štafete u Zrenjaninu, a sve je bilo u nadležnosti Opštinske konferencije Socijalističkog saveza omladine Jugoslavije, koja je kontrolisala svaki detalj  - priseća se penzionisani radnik tadašnjeg Doma mladosti, sada Kulturnog centra u Zrenjaninu,  uz napomenu da su zaposleni imali svoja jasna zaduženja i da se za najbanalniji propust, žestoko disciplinski odgovaralo, uz rigorozne kazne, koje su podrazumevale čak i izbacivanje sa radnog mesta. 

Ekipa omladinskih rukovodilaca bila je zadužena za organizaciju dočeka i ispraćaja štafete u Zrenjaninu, koja je obično, nakon dočeka na centralnom gradskom trgu, noćila u velikoj sali tadašnjeg Doma omladine, uz počasne straže najuzornijih omladinaca.

Foto: KC Zrenjanin

- Nositi Titovu štafetu, bila je čast i dika svakog, o tome su sanjali mnogi mladi ljudi, koji su vaspitavani i odrastali u duhu komunističkih ideala, bratstva i jedinstva i socijalističkog samoupravljanja - zapisao je u almanahu zrenjaninskog Doma.omladine, književnik iz Zrenjanina, Zoran Slavić.

Doček štafete u to vreme, kažu Zrenjaninci, koji se sećaju velikih gužvi u centru grada, nije mogao da se zamisli bez učešća brojnih pionira iz ovdašnjih osnovnih škola, zatim nastupa mešovitih horova, lokalnih bendova, glumaca i recitatora, kao i članova folklornih ansambala, koji su u nošnjama naroda i narodnosti tadašnje Jugoslavije izvodili igre iz raznih krajeva zemlje.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)