ŠPANCU PRETI DOPING SKANDAL: "Kontrolisati Rafaela Nadala je zločin protiv visočanstva"

Novosti online

14. 04. 2021. u 21:31

JEDNA od najvećih misterija savremenog tenisa jeste da li se Rafael Nadal, jedan od najboljih igrača svih vremena, dopinguje ili ne.

ШПАНЦУ ПРЕТИ ДОПИНГ СКАНДАЛ: Контролисати Рафаела Надала је злочин против височанства

FOTO: AP

O toj temi je progorovio i Žan-Pjer Verdi, nekadašnji predsednik Anti-doping agencije Francuske. On je za list "Ekip" pričao o periodu 2006-2015, dok je boravio na toj poziciji.

- Kontrolisanje njega je kao zločin protiv visočanstva. Samo su nam tokom 2009. godine dozvolili da vršimo kontrole iznenada. U Bersiju smo mogli da to uradimo sa sedmoricom igrača: tri Francuza, tri Nemca i jednog Španca. Sa Francuzima i Nemcima nismo imali problem, a onda je na red došao Španac. Od prvog trenutka sa doktorom Samirom Mesbahijem, Nadal i njegova okolina bili su veoma neprijateljski nastrojeni. Toni Nadal me je vređao na dobrom francuskom jer sam zahtevao kontrolu. Vikao je: Ovo je skandal, objasnio je Verdi.

O ovoj temi početkom prošle godine je govorio Fric Zorgel, doping stručnjak sa Instituta za biomedicinska i farmaceutska istraživanja u Nirnbergu. Za njega nema dileme.

- Anabolički steroidi su klasika u tenisu. Tako da nisam iznenađen. Decenijama pratim dešavanja i imam jasnu sliku svega. Tenis spada među top četiri sporta kada je reč o dopingu, pored zimskih sportova i biciklizma. Rafael Nadal pokazuje znake abnormalnosti. Imam stalnu sumnju. Imajući u vidu sav njegov atleticizam. Takođe, on dolazi iz Španije, zemlje koja nije poznata po tome da adekvatno "prati" svoje heroje, rekao je tada Zorgel.

Hakerska grupa "Elegantni medvedi", za koju se veruje da je iz Rusije objavila je niz podataka o olimpijcima iz Rija, a na spisku se našlo i ime Nadala.

Oni su tvrdili da je Nadal u septembru 2009. godine dobio dozvolu da nastupa uz korišćenje nedozvoljenog betametazona, dok je od jula do avgusta 2012. godine koristio tetrakostacid.

Tu je i čuveni skandal iz 2013. godine, kada ga je tadašnja ministarka zdravlja i sporta Francuske Rosalina Bašelo optužila da je koristio doping. Nije uhvaćen u dopingu, po njenom objašnjenju, jer je imao "čuvenu povredu" zbog koje nije igrao sedam meseci.

O Rafi i dopingu pisao je i Žil Simon, francuski teniser. On je u svojoj autobiografiji otkrio povezanost Nadala i doktora Eufemijana Fuentesa, koji ima debeo dosije kada je doping u pitanju.

(Kurir sport)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Vatro Marx

26.04.2021. 10:36

Francuzi ne podnose Nadala u cijelini francuzi i spanjolci se ne podnose, postoji neko ljubomorstvo. Rafa Nadal ne upitrebljava nikakvi doping. Mallorquín je deportista za primer svima, borac nikoga ne ponizava i kada izgubi priznaje svoj poraz korektno.

CRNOGORAC

05.05.2021. 11:11

AKO VEC NE UPOTREBLJAVA DOPING PREPARATE I ZABRANJENE STEREOIDE A STO NEDA DA SE SE TESTIRA I KO JE ON DA TO NEDA -AJDE NA KONTROLU I ONDA TRCI U TVOJIM GODINAMA TAKO !SVE JE TO FEDEREOVE KLAPE MASLO SAMO DA NOLE IZ JEDNE MALE ZEMLJE NEMOZE BAS UVEK DA IM GA _::::