AKO BUDE MELBURNA, BIĆE NOVAK REKORDER: Ne znam ništa o obaveznoj vakcinaciji, kao ni o odlaganju

Đ. SAMOILOVIĆ

23. 11. 2020. u 17:07

PRVO mesto do kraja godine, pet titula i zadovoljavajući utisak prožet gorčinom zbog slabijeg finiša.

АКО БУДЕ МЕЛБУРНА, БИЋЕ НОВАК РЕКОРДЕР: Не знам ништа о обавезној вакцинацији, као ни о одлагању

Foto AP

Tako bi ukratko izgledala kratka rekapitulacija sezone Novaka Đokovića, koji započinje 296. nedelju vladavine na ATP listi, i zasluženo ide na odmor. Ali, dok bude leškario na nekoj plaži ili sa porodicom uživao u Beogradu, osluškivaće vesti iz Australije, i pomno pratiti razvoj događaja vezanih za prvi grend slem u 2021. i početak naredne sezone.

Jer, od toga mu u velikoj meri zavisi i obaranje rekorda Rodžera Federera, od 310 nedelja na čelu ATP liste. Budući da je vrhovna organizacija muškog tenisa odlučila da aktuelno računanje bodova ostavi na snazi do marta iduće godine, odnosno računa bolji rezultat od dva ponuđena, Novaku bi i u slučaju lošijeg rezultata u Melburnu sledovalo 2.000 bodova, koliko je uzeo prošle godine kao osvajač. I sa tim u džepu, ne bi zavisio od Nadalovih rezultata, i 8. marta 2021. bi pretekao Švajcarca na večnoj listi.

Ali, održavanje Australijan opena je i dalje pod upitnikom, poslednjih dana su lokalni mediji plasirali vest o mogućem odlaganju turnira za mart ili april, što našem igraču nikako ne bi išlo naruku. Sa druge strane, Kreg Tajli, direktor AO je rekao da će u narednih nekoliko dana sve biti poznato i da pomeranje nije opcija.

Situacija u Australiji je sa epidemiološke strane vrlo povoljna, ali oni žele da tako i ostane, pa su na snazi izuzetno rigorozne mere. Zabranjeno je međudržavno putovanje, tako da svi koji bi se uputili tamo ne bi mogli da idu, na primer iz Melburna u Pert, ili obrnuto. Zbog toga je, čak, predloženo da se organizuje "mehur" i svi turniri prebace u prestonicu države Viktorija, Melburn, i tako ograniče bilo kakve potrebe za pomeranjem. Uz to, obavezan je dvonedeljni karantin prilikom sletanja u zemlju, a vlada Australije je odbacila predlog igrača da dođu već sredinom decembra, i rekla da niko neće kročiti u državu pre 1. januara.

To, naravno, nije promaklo ni tradicionalno provokativnim britanskim medijima, koji su se dotakli i eventualne obavezne vakcinacije pred put u Australiju, i sa tim pitanjima izašli pred Đokovića u Londonu, kojeg je to sve začudilo.

- Ne razumem šta ste me pitali. Australijan open? April, vakcina? Izvinjavam se - iznenadio se Novak u Londonu, na šta se kolega novinar nadovezao novim pitanjima o narednoj godini, insistirajući da se dotakne i imunizacije.

- Ne znam ništa o vakcini da bih otišao u Australiju. Uopšte nisam čuo za to. I nisam čuo da će Australijan open biti u aprilu. Australija je u januaru, pa nisam iskreno ništa čuo o vakcini. Mislim da nije potrebno.

Mešoviti signali koji dolaze sa kontinenta kengura unose nemir u već uzburkan kalendar ATP tura, a sigurno je da će Novak priželjkivati da Australijan open ostane po planu, budući da će biti prvi favorit za devetu titulu na prvom grend slemu u godini. A, sa eventualnom titulom bi se dodatno primakao Rodžeru Federeru i Rafaelu Nadalu, koji mu beže sa po tri trofeja sa najvećih turnira.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili