U PARIZU PADA ODLUKA: Evo kada Alkaraz može da prestigne Đokovića

Novosti online

10. 10. 2023. u 08:49

Najbolji španski teniser Karlos Alkaraz koristi odsustvo Novaka Đokovića sa azijske turneje da mu se maksimalno približi na ATP listi pred završnicu sezone i masterse u Parizu i u Torinu.

У ПАРИЗУ ПАДА ОДЛУКА: Ево када Алкараз може да престигне Ђоковића

Foto: AP

Španac naporno trenira i igra dok se Srbin nalazi na odmoru, ne bi li uspeo da istopi u ovom trenutku veliku prednost.

Ipak, ta prednost zna da zavara jer postoji realna šansa da Alkaraz smanji tu prednost za više od polovine za nešto manje od dve nedelje. Pre svega bi to mogao da uradi u Šangaju koji se nije igrao prethodne sezone, pa će mu svaka pobeda doneti nove bodove (otprilike duplo više za svaku sledeću pobedu).

Istovremeno će nakon ove sedmice Novaku biti obirsano 500 bodova sa turnira u Astani koji je osvojio prošle godine, pa nema nikakve dileme da će razlika biti manja. Jedino je pitanje samo koliko manja?

Novak je garantovano prvi do kraja mastersa u Parizu (6. novembar), ali da li već tada može da se ostvari jedan od dva scenarija i da Alkaraz završi godinu na prvom mestu, što ne bi voleli Novakovi navijači.

Alkaraza je izborio osminu finala i za to osigurao sebi 90 bodova, četvrtfinale će mu doneti 180, a polufinale 360. To znači da bi trenutni saldo od 8.805 mogao da poravi do čak 9.715 bodova u slučaju da osvoji titulu u Šangaju i novih 1.000 bodova. Ukoliko bude poražen u finalu dobiće „tek“ 600 bodova.

Novak će od ponedeljka imati 11.045 bodova, pa nema dileme da ni u Šangaju Alkaraz ne može da ga prestigne.

Karlos bi i da osvoji trofej u Šangaju zaostajao tačno 1.330 bodova za Đokovićem. Ipak, Španac je podvukao da mu je veliki cilj da stigne do prvog mesta ATP liste, a ta iskrenost je počela i da smeta nekima u teniskom svetu.

Ipak, Alkaraz bi mogao da osvoji i turnir u Bazelu (serija 500) i tako dodatno podigne pritisak pred okršaje u Parizu od 30. oktobra i na Završnom mastersu u Torinu od 12. do 19. novembra.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)