PIRUETE U TONU POBEDNIČKE ARIJE: Kako je Novak Đoković ispisao istoriju i ušao u večnost (13)

Ostalo je još samo da se stavi višnja na vrh torte. Sve ostalo je bilo urađeno – poređan je patišpanj, stavljen fil, namazan šlag. Poslednji zadatak u pohodu na 23. rekordnu grend slem titulu i treću, ovde, u Parizu, podrazumevao je obračun sa još jednom nadolazećom zvezdom svetskog tenisa, ali, iako visoko plasiranom, ne onog ranga koji pripada Alkarazu. S druge strane terena pretio je 4. nosilac, Norvežanin Kasper Rud koji je lani ovde već iskusio slast finala, ali je pobedničku tortu pojeo Rafael Nadal, pošto je prethodno izazivača slistio u tri kratka seta.

ПИРУЕТЕ У ТОНУ ПОБЕДНИЧКЕ АРИЈЕ: Како је Новак Ђоковић исписао историју и ушао у вечност (13)

Foto: Goran Čvorović

Bio je ovaj poslednji Novakov meč ove godine na Rolan Garosu pun zamki. Najgore što je moglo da mu se desi je da se opusti, da počne da razmišlja po principu lako ćemo, da potceni protivnika i pomisli da je sav posao već unapred završen. Da to nije samo fraza, najbolje je mogao da mu posluži primer iz 2015. godine, kada je najpre ostvario ono gotovo nemoguće, pobedio u četvrtfinalu Rafaela Nadala u njegovoj omiljenoj teniskoj areni gde je faktički bio neprikosnoven, savladao čak i tada vrlo opasnog Škotlanđanina Endija Mareja, a onda potpuno nenadano poklekao u finalu protiv švajcarskog veterana Stena Vavrinke, kome niko ni izdaleka nije bio predvideo da bi mogao dotle da dođe.

Zna zbog toga Novak da sada ne sme da priđe ovom poslednjem koraku s uverenjem kao da je sve gotovo. Naprotiv, treba da bude najskoncentrisaniji, najodlučniji, najsvesniji, najmotivisaniji i najopasniji.

- Biću spreman da idem do kraja – potvrđuje nam, u takvom tonu, samouvereno, pred početak finalnog duela.

Zna i Rud da je daleko od uloge favorita.

- Pokušaću da uživam, da igram bez pritiska, ali biće mi ovo najteži okršaj do sada – svestan je Norvežanin.

Pedeset muzičara simfonijskog orkestra i plesači priredili su spektakl po taktovima Ravelovog "Bolera", uvodeći tako u veliko finale. "Šatrije" krcat. Preko petnaest hiljada duša. Zapara. Krov je navučen. To je zbog spektakla. Kad ga raskrile, na glave naleže olovo iz pravca Atlantskog okeana. Prvi dan na ovom turniru u kome ozbiljno prete nevreme i kiša. Ništa od toga. Pokretom reketa, oblaci su se razišli. Razvedrilo se. A takva je bila i Novakova igra. Vedra, pobednička.

Istina, u početnom ispitivanju snaga gubio je sa 3:0 u gemovima i svoj prvi osvojio tek posle 25 minuta, ali je posle sve došlo na svoje mesto. I, da, usledio je taj čuveni taj-brek, u kome protivnik, reklo bi se sada već po standardu, osvaja samo jedan poen. Nije Novak Đokoivć dozvolio da se odigra četvrti set.

Bio je to njegov ples na šljaci, s piruetama uz tonove "Bolera" koji su još odzvanjali u glavama, s iznenadnim promenama ritma, baletskim numerama na mreži, koreografski tačnim dijagonalama, tempom andante u pokretima, adađom slajeseva, arabeskom dopšotova i krešendom u žestokim paralelama. Predstava je ubrzo završena, pala je zavesa na umetničku i tehničko-instruktivnu tenisku etidu.    

Sada je mogao da se primeni i recept Kobija Brajanta. Dao je sebi oduška. Splasla je tenzija, sve se utišalo, cilj je ispunjen. Pogled ka nebu i spasiocima, srce ka publici, pa glava u peškir, da se natopi suzama radosnicama.

Otpevao je, potom srpsku himnu, kao najdražu, pobedničku ariju.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić