IMAM JOŠ BENZINA U SEBI! Novak Đoković uoči početka Rolan Garosa sa novinarima o poteškoćama, rivalima, motivaciji, svom stanju...

Želim da verujem da sam spreman. Od početka sezone prioritet sam dao grend slemovima i sve radio da se najbolje spremim upravo za te turnire.

ИМАМ ЈОШ БЕНЗИНА У СЕБИ! Новак Ђоковић уочи почетка Ролан Гароса са новинарима о потешкоћама, ривалима, мотивацији, свом стању...

Foto: Goran Čvorović

To je, odgovarajući na pitanje "Novosti" na konferenciji za medije u Parizu, poručio Novak Đoković, najavljujući pohod na 23. grend slem titulu.

- Ima ih četiri godišnje, oni me najviše motivišu i inspirišu. Najbolja vest je da, za sada, nemam fizičkih teskoba i da sam u dobrom stanju – nastavio je svoj odgovor.

Đoković je poručio da se, kada se sprema za grend slemove, kako se bliži trenutak početka, oseća ugodnije motivisanije i ispunjenije nego na bilo kom drugom turniru.

- Namestio sam svoj mentalni sklop na grend slemove. To je ono što mi je sada najbitnije, osim, naravno, reprezentacije, koja mi je isto najveći prioritet. Ostali turniri su u službi grend slemova. Ako osvojim neki drugi turnir, to je bonus, ali nije prioritet – zaključio je Nole odgovor na naše pitanje.

Bio je raspoložen na konferenciji i dugo je odgovarao na pitanja, i na engleskom, i na srpskom jeziku velikom broju okupljenih novinara. Naravno, jedna od glavnih tema bio je izostanak Rafaela Nadala:

- Zatekla me je Nadalova izjava da će mu sledeća sezona biti poslednja. Jeste godinu dana stariji od mene i imao je više, i većih, povreda od mene, ali, opet, generacija smo. Ceo život i karijeru sam proveo s njim na teniskim turnirima. Tu su, naravno, bili i Federer i Marej, ali Nadal se izdvaja kao najveći rival.

Prisetio se tom prilikom i izjave Džona Mekinroa kada je Bjern Borg naprasno odlučio da se povuče na vrhuncu slave.

- Rekao je tada da je deo njega otišao sa Borgom. Ta Mekinroova rečenica mi se pojavila i ostala urezana, kada sam čuo da se Nadal povlači. Ne mogu da lažem da nisam i ja pomislio o svom povlačenju, kada bi to bilo i kako bi to izgledalo, ali mislim da imam još benzina u sebi! – poručio je svojim navijačima.

Dodao je da ne zna koliko bi još mogao da igra, ali i da nema nikakav zacrtani datum.

- Dosta zavisi i od fizičkog stanja, od toga kako mi se telo oseća. Nisu stvari iste pre deset godina i sada, kada mi se telo mnogo brže opravljalo. Sada imam više poteškoća, i više bolova, bukvalno se na nedeljnom nivou nešto dešava. Najviše od toga zavisi, ali zavisi i od mentalnog sklopa, od toga koliko još imam motivacije, koliko želim da guram dalje, jer sam manje-više u ovom sportu postigao. To su interni razgovori koje imam sam sa sobom – otvorio je Nole dušu.

Ipak, dodao je da ne razmišlja stalno o tome i da je najbitnije da i dalje želi da igra, iako stvari mogu brzo da se promene:

- Imam 36 godina i 20 godina se bavim profesionalnim tenisom. Ne volim da gledam godine kao odlučujući faktor, više gledam kakvo je moje stanje, kako se osećam i da li u svemu ovome uživam. To je najbitnije. Istorija je na crti. Poslednjih više od pet godina stalno igram za istoriju. Koji god da je turnir, uvek možeš da uradiš nešto više, da duže budeš broj jedan ili osvojiš više grend slemova, da oboriš ovaj ili onaj rekord. Mislim da sam ih oborio dosta, ali to me još motiviše da idem dalje.

Naglasio je da je upravo to jedan od najvećih razloga zbog kojih se profesionalno bavim sportom.

- Na ovom nivou moraš da imaš jasne ciljeve i da znaš kako da dođeš do njih. Tako sam funkcionisao čitav svoj život, i to me je dovelo do ovih visina. S druge strane, dolaze neki novi klinci i videćemo koliko ću još dugo želeti da idem dalje.

Ono što je sada daleko izvesnije, to je pohod na 23. titulu. Novak je odgovorio i na pitanje da li ima više izgleda da do toga dođe u Parizu, ili u Londonu.

- Ako se pogleda istorijat mojih rezultata, više šansi imam na Vimbldonu i Ju-Es openu, nego ovde. Nadala nema ove godine, što, naravno menja neke stvari, jer je on, ipak, apsolutni favorit. Stajao mi je kao najveća prepreka da osvojim još nekoliko titula na Rolan Garosu. Uglavnom sam od njega gubio velike mečeve. Ali sam, takođe, dva puta i osvajao titulu i pobedio ga dva puta, i znam koliko je to teško. Imam iskustvo, motivaciju i igru – naglasio je.

Kaže da se na treninzima u Parizu osećao dobro i da mu uslovi više odgovaraju nego na ostalim turnirima na šljaci.

- Vidim da se dosta igrača žali na loptice, da su krupne, spore, i da ne idu "nigde". Definitivno, nisu sporije od onih koje su bile u Banjaluci! Činjenica je da je sporije nego prošle godine, ali za sada svi trenizi su prošli odlično. Lepo se osećam, lepo igram. Kad počne turnir, to je druga slika, ali nadam se da će ishod biti dobar – zaključio je optimistički Novak.

ALKARAZ FAVORIT, NADAM SE TITULI!

KAO glavnog favorita za osvajanje titule, Novak je naveo Alkaraza, a to je obrazložio činjenicom da je Španac prvi na listi i da je do sada osvojio velike titule na šljaci ove seozne.

- Iskustvo je na mojoj strani, ali videćemo koliku ulogu će to igrati u eventualnom meču koji budemo odigrali – kazao je Novak.

Kao ostale favorite naveo je Cicipasa, Medvedeva, Runea, Ruda, Zvereva, Sinera.

- Iskreno, turnir je dosta otvoren. Možda se nekoliko igrača izdvajaju kao veći favoriti, ali svako može da ga osvoji. Nadam se da ću to biti ja! – poručio je Nole.

NOLE NOVINAR

DOK su novinari pisali izveštaje posle konferencije, iznenadio ih je poznati glas. Novak je, odlazeći iz sale za intervjue, svratio do pres centra da pozdravi "sedmu silu". Ostao je u opuštenom i prijatnom razgovoru nekoliko minuta, raspitujući se o kolegama koje su ranije dolazile i o našoj profesiji, između ostalog i o tome koliko brzo kucamo na tastaruri i znamo li,  na primer, stenografiju. 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna