KRAJ, GOTOVO! Noletovi navijači slave, Đoković je najbolji teniser svih vremena - otkriveni aduti koje Nadal i Federer mogu samo da sanjaju

Novosti online

09. 04. 2023. u 16:20

ČUVENO pitanje "Ko je najbolji teniser svih vremena?" verovatno će još neko vreme biti bez jednoglasnog odgovora, ali sve je više teniskih poznavalaca koji ukazuju da je Novak Đoković u toj trci nadmašio i Rafaela Nadala i Rodžera Federera.

КРАЈ, ГОТОВО! Нолетови навијачи славе, Ђоковић је најбољи тенисер свих времена - откривени адути које Надал и Федерер могу само да сањају

FOTO: Tanjug/AP

Mnogo je parametara koji bi morali da se uzmu u obzir, a pre nego što se osvrnemo na "najnovija otkrića" u ovoj jurnjavi, treba ukazati na ono što je dosad uzimano kao "merodavno". Dve su tu "svima  znane stavke":

Broj grend slem titula, ali i "velikih trofeja" u tenisu

Kada je Novak Đoković osvojio Australijan open 2023. pobedivši u finalu Stefanosa Cicipasa, time je izjednačio svetski rekord, koji je Rafael Nadal dotad samostalno držao, sa 22 grend slem titule, pa je dotad Španac kod brojnih teniskih stručnjaka smatran nekim ko "ima faktičku prednost" u borbi za zvanje najboljeg u istoriji.

Iako je i Rodžer Federer jedan od najboljih koji su ikada igrali "beli sport", njegovih "samo" 20 grend slem trofeja kao da su ga izbacili iz "GOAT trke" (GOAT, engl skr. "Greatest of all time", "najbolji svih vremena"), pa je borba tako spala na dva slova, mada nikako ne treba zaboraviti ni činjenicu da ovako stvari stoje kada su u pitanju...

"Velike titule" u tenisu

  Novak Đoković Rafael Nadal Rodžer Federer
Grend slem titule 22 22 20

Završni ATP masters

6 0 6
Masters 1000 titule 38 36 28
Olimpijsko zlato  0 1 0
UKUPNO 66 59 54

Možda u grend slem trofejima Novak ne vodi samostalo (a jeste na prvom mestu), ali u "velkim titulama" ima prednost.

A ima i kada je u pitanju jedan nestvaran podatak.

Naime, Noletovi navijači su otkrili da je Đoković čak 57 ATP titula osvojio a da je na tim turnirima pobedio bar dvojicu rivala koji su u tom trenutku bili među desetoricom najboljih na svetu.

Taj nestvaran broj od 57 trofeja do kojih je stigao pobedivši bar dvojicu iz Top 10 još je čudesniji kada se uzme u obzir da je na toj listi Rodžer Federer drugi sa 39 takvih titula, a Rafael Nadal treći sa 37.

"Ovo nije čak ni blizu. Novak Đoković je imao naspram sebe najjaču konkurenciju, a i pored toga je vlasnik najvećih rekorda u tenisu. Zato je on najbolji svih vremena", poručuju Noletovi navijači.

Novak Đoković - Rafael Nadal & Rodžer Federer, međusobni učinak

Nakon što je Nole osvojio AusOpen, jedna od najtraženijih pretraga na internetu je bila "Djokovic vs Nadal H2H", odnosno Novak - Rafa, međusobni mečevi.

Sa razlogom, jer su od tada obojica na po 22 osvojena "najveća" pehara.

Đoković vodi protiv Nadala u pobedama, trenutni rezultat je 30:29.

Rafael Nadal je, pritom, dobio tri od njihova poslednja četiri meča (finala Rolan Garosa 2020, Rima 2021 i, opet na Rolan Garosu, četvrtfinalni meč 2022. godine), a Novak je Španca upravo na Otvorenom prvenstvu Francuske pobedio u polufinalu 2021.

Iako dolaze "nove snage" u tenisu, možda baš na ovogodišnjem Rolan Garosu Rafa ili Nole stigne do 23. grend slem trofeja i tako povede.

Što se Federera tiče, Nole je duele s njim završio posle tačno 50 mečeva i "dobio" slavnog Švajcarca sa 27:23 kada se računaju pobede.

I, konačno, poslednji podaci kao adut za tzv. GOAT trku:

Ko je najbolji teniser svih vremena - kad je najvažnije?

Teniski sladokusci su, iz statistike "belog sporta" izvukli četiri podatka o pomenutom triju, a tiču se njihovih učinaka u odlučujućim momentima. I, pred čitaocima "Novosti" su podaci o tome 1) ko je najbolji kada se igra odlučujući set (bilo treći, kada sa igra na dva dobijena, bilo peti - kada se igra na tri dobijena), 2) ko je najbolji kada peti set odlučuje pobednika, 3) ko je najbolji nakon što osvoji prvi set i, konačno, 4) ko je najbolji nakon što izgubi prvi set.

Evo kako stoje stvari:

Osvajanje odlučujućeg seta:

Novak Đoković - u 72,6% slučajeva
Rafael Nadal - 68,3%
Rodžer Federer - 64,4%

Osvajanje petog seta:

Novak Đoković - u 78,3% slučajeva
Rafael Nadal - 68,4%
Rodžer Federer - 57,4%

Pobeda nakon što je osvojen prvi set:

Novak Đoković - u 96,1% slučajeva
Rafael Nadal - 94,9%
Rodžer Federer - 93,2%

Pobeda nakon što je izgubljen prvi set:

Novak Đoković - u 45% slučajeva
Rafael Nadal - 42,5%
Rodžer Federer - 41,4%

Sudeći po ovim podacima, ali i onim o svim "velikim titulama", kao i činjenici da je Nole apsolutni rekorder po broju sedmica na prvom mestu ATP liste, GOAT trka je, izgleda, završena.

Pratite i dalje sve vesti o Noletu na sportskim stranicama "Novosti". Na sasvim ste dobrom mestu.

BONUS VIDEO - Ovako je Srđan Đoković proslavio Novakovu titulu u Melburnu

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja