NA REDU SU MARGARET I DŽIMI: Đokoviću posle izjednačavanja sa Nemicom preostalo još nekoliko dostignuća

Novosti online

20. 02. 2023. u 18:45

OSVAJANjEM Australijan opena, Novak Đoković se vratio na prvo mesto na ATP listi i započeo novi ciklus vladavine muškim tenisom. Već tada je bilo jasno, a juče je potvrđeno - srpski teniser je na čelnoj poziciji ATP liste započeo 377. sedmicu i tako izjednačio rekord koji dugo držala Štefi Graf. A za šest dana, Đoković će početi 378. nedelju kao lider muškog tenisa i tako postati apsolutni rekorder u još jednoj bitnoj statitistčkoj kategoriji.

НА РЕДУ СУ МАРГАРЕТ И ЏИМИ: Ђоковићу после изједначавања са Немицом преостало још неколико достигнућа

Tanjug/AP

Time će naš as štiklirati novo veliko dostignuće u karijeri, a ako uzmemo u obzir obe kategorije, malo mu je još bitnijih rekorda ostalo da dostigne. Kada je u pitanju muški tenis, tu se izdvaja brojka od 109 trofeja u karijeri, koliko je za 24 godine profesionalne karijere upisao legendarni Amerikanac Džimi Konors.

Novak je trenutno na koti 93 i kao četvrtoplasirani na listi "lovi" Lendla koji ima jednu više, pa zatim Federera koji je 103 puta podizao pehar namenjen pobedniku na jednom turniru. Ukoliko Đoković ostane još nekoliko godina na Turu, Konors takođe nije nedostižan.

Drugi rekord koji bi Novak mogao da napadne već ove godine je onaj koji drži Margaret Kort sa 24 osvojena grend slema u karijerI. S tim da je čuvena Australijanka do 13 pehara sa najvećih turnira stigla pre tzv. "open" ere koja je počela 1968. kada je na grend slemovima omogućeno profesionalcima da igraju sa amaterima.

Novak je trenutno sa 22 GS krune izjednačen sa Nadalom na večnoj listi muških osvajača, a ako u konkurenciju dodamo dame, ispred su sada Serena Vilijams (23) i pomenuta Kort. Do kraja godine, na talonu su još pehari sa Rolan Garosa, Vimbldona i Ju-Es opena.

Od bitnijih rekorda koji su već u Novakovom vlasništvu, pored nedelja provedenih prvom mestu, izdvaja se broj masters titula (38), objedinjavanje svih devet masters trofeja dva puta, godine završene kao broj jedan (7), titule na završnom mastersu (6), s tim da je u poslednjoj kategoriji, naš as izjednačen sa Federerom. Đoković ima najbolji procenat pobeda od svih tenisera svih vremena (83,56) odsto, i jedini je u "open eri" koji je sve grend slemove osvajao najmanje dva puta.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)