"ĐOKOVIĆ NIJE NAJBOLJI SVIH VREMENA, ŠTA JE URADIO ZA TENIS?": Sramotan tekst australijskog novinara podigao veliku prašinu u teniskom svetu

Novosti online

01. 02. 2023. u 10:58

Australijski novinar je bio oštar prema Đokoviću. On tvrdi da Novak nije ni blizu da bude najveći teniser svih vremena.

ЂОКОВИЋ НИЈЕ НАЈБОЉИ СВИХ ВРЕМЕНА, ШТА ЈЕ УРАДИО ЗА ТЕНИС?: Срамотан текст аустралијског новинара подигао велику прашину у тениском свету

Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Novak Đoković je pobedom u finalu Australijan opena stigao do 10. titule u Melburnu, vratio se na prvo mesto ATP liste, stigao Rafaela Nadala po ukupnom broju grend slem titula (22), ima najviše nedelja provedenih na mestu broj jedan, bolji međusobni učinak i sa Rodžerom Federerom i sa Rafom, ali nekima ni to nije dovoljan pokazatelj da je Novak najveći.

Autorskim tekstom u Herald Sanu, australijski novinar Skot Galan tvrdi da Novak Đoković nije najveći teniser svih vremena, ni na terenu, iako suva statistika govori drugačije, pa čak da ni van terena njegovo ponašanje - nije ponašanje ''najvećeg tenisera svih vremena.''

- Postoji i druga strana priče, ona o inspiraciji, osvajanju srca, prokrčiti put za ljude, učiniti svet boljim, ponuditi nešto više od udaranja loptice preko mreže uspešnije od drugog tenisera. Čak i da pričamo o suvoj statistici, i dalje nije u korist Novaka Đokovića.

- Uprkos povredi Nadala u Melburnu, španski teniser planira da se pojavi na Rolan Garosu gde osvaja titule i sa zavezanim rukama. Takođe, šta god mislili o Margaret Kort, ona je osvojila 24 grend slem titule, odnosno čak 64 ako u obzir uzmemo i dublove i miks-dublove. Tu je i Serena Vilijams koja ima 23 grend slema, pa Štefi Graf sa 22 kao jedina koja je osvojila svaki grend slem po bar četiri puta, dok ima i 'zlatni slem' (sva četiri grend slema i zlato na Olimpijskim igrama). Pa onda tu je i Rod Lejver koji je jedini dva puta osvajao kalendarski slem i to dva puta, a Đoković to nijednom nije uspeo. Nije osvojio najviše Australijan opena (Kort), nije osvojio najviše puta Rolan Garos (Nadal) niti Vimlbdon (Federer), dok u svojoj biografiji ima i samo tri titule na Ju-Es openu - navodi Galan, pa nastavlja oštro da kritikuje Novaka.

- Dakle, šta je to Đoković uradio za tenis van terena? Pa, sigurni smo da postoji neki tamo humanitarni rad, ali prva stvar koja dolazi na pamet su sebične, sramotne žurke za vreme pandemije koronavirusa koje su uticale na to da se zaraza žiri. Onda je tu i debakl sa vizom za Australiju zbog njegovih antivakserskih stavova. To je njegov lični izbor na koji očigledno ima pravo, ali pokušavati da uđeš u zemlju koja ima striktna pravila tražeći rupu u zakonu bilo je bezobzirno, kalkulantski i jednostavno sebično od njega. Kada pričamo o statusu najboljeg ikada, brojke nikada ne bi trebalo da budu odlučujući faktor. Pogledajte recimo Muhameda Alija, jednog od najvažnijih sportista 20. veka koga upisuju kao najvećeg boksera ikada. Da li je imao najbolji skor svih vremena? Ne, ali kada se uzmu u obzir drugi faktori - imao ih je. Đoković ih nema - završio je frustrirani australijski novinar.

BONUS VIDEO: Sa Kule Beograd poslata veličanstvena poruka Novaku Đokoviću

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (16)

O, NE! Slavni Rus hteo na ručak sa Đokovićem, pa se setio... (VIDEO)