NEUNIŠTIVI NOVAK U FINALU! Ovo može samo Đoković (VIDEO)

Novosti online

19. 11. 2022. u 12:06 >> 16:26

NOVAK ĐOKOVIĆ igraće u nedelju za osmo finale Završnog ATP turnira i rekordnu šestu titulu.

НЕУНИШТИВИ НОВАК У ФИНАЛУ! Ово може само Ђоковић (ВИДЕО)

FOTO: Tanjug/AP

Još jedan meč za pamćenje podario je Novak Đoković svojim fanovima i još jedno slavlje. Amerikanac Tejlor Fric stigao je u Torino kao deveti igrač sveta umesto Karlosa Alkaraza, a jedna lopta delila ga je od plasmana u finale Završnog turnira. Možda bi i igrao u nedelju od 19 časova za titulu da sa druge strane mreže danas nije bio Novak. 

Đoković je ovim trijumfom potvrdio dominaciju nad američkim teniserima. Ovoje bila njegova 25. uzastopna pobeda protiv tenisera iz SAD, a poslednji put pognute glave protiv nekoga od njih teren je napustio u proleće 2016. kada ga je u trećem kolu Vimbldona savladao Sem Kveri.

- Morao sam da se borim da preživim. Nisam imao mnogo samopouzdanja. posle onakve borbe juče znao sam da ću imati problema sa prilagođavanjem igri Frica koji je jedan od najboljih servera na Turneji. Uspeo sam da zadržim živce i preživim. Gladan sam da osvojim trofej posle sedam godina, daću sve od sbe sutra - poručio je Novak posle meča.

Iako su oba seta završena u taj-brejkovima koji su imali sličan tok, do njih se došlo na različite načine.

U prvom setu viđena su dva brejka, jedan za drugim. Novak je u petom gemu oduzeo servis amerikancu, ali nije uspeo da ga potvrdi. 

Drugi set izgledao je sasvim drugačije pošto je Amerikanac od samog starta stekao brejk viška a Novak je sve do kraja zadržao koncentraciju i nerve, u "poslednji čas" oduzeo servis Fricu i stigao do novog taj-brejka. A ovako je izgledo kraj meča:

Novak će protivnika u finalu saznati oko ponoći, kada bi trebalo da se završi drugo polufinale između Ruda i Rubljova. Sa Rusom je Nole igrao u grupi i pobedio ga, dok je sa Norvežaninom poslednji put rekete ukrstio u maju ove godine u polufinalu Rima.

Meč Đoković-Fric mogli ste da pratite u tekstualnom prenosu uživo na portalu "Novosti.rs", evo kako je to izgledalo:

Đoković - Fric 7:6(5), 7:6(6)

7:6 - Novak je stigao prvi do mini-brejka, ali nije uspeo da ga potvrdi pa se na promenu strana otišlo sa rezultatom 3:3 kao u prvom setu. Napao je Novak servis Frica u desetom poenu koji bi mu doneo dve meč-lopte, ali je Amerikanac nestvarnom akrobacijom osvojio taj poen. Brejk-lopta je usledila na sledećem poenu, ali je Nole nije iskoristio na svoj servis. Drugu, na servis Frica, jeste i boriće se u nedelju za šestu titulu.

6:6 - Gledaćemo drugi taj-brejk na meču! pokušao je novak da napadne, ali je dve ključne lopte poslao u milimetarski aut.

6:5 - Vodi Novak! Fric će u narednom gemu servirati za ostanak na turniru.

5:5 - RIBREJK!!! Kako je sada Novak uspeo da se vrati u set! Fric je promašio volej, posle čega je bacio reket.

4:5 - Ostao je Novak u setu, iako je Fric opasno pripretio da drugim brejkom stigne do 1:1 u setovima. Sada je mreža bila saveznik našeg asa, Fric će morati svojim servisom da izbori izjednačenje. 

3:5 - Nikako da popusti servis Frica, a poslužila ga je i sreća. Preokrenuo je 0:30 i serviraće Novak za ostanak u setu.

3:4 - Upao je Novak u problem posle dvostruke servis- greške sredinom gema, ali je uspeo da se izvuče poboljšanjem prvog servisa i neodbranjivim bekhendima.

2:4 - Izgledalo je da će i ovaj gem proći kao prethodna tri, ali je na 30:0 Fric napravio kardnilanu grešku i dozvolio Novaku jedan poen. Ipak, to je bilo sve što je naš teniser uradio jer su usledila dva strašna servisa.

2:3 - Treći gem za redom koji serveri dobijaju "s nulom". Novaku ova igra odgovara, manje se umara i lakše će se vratiti u meč.

1:3 - Uzvraća Fric gemom bez izgubljenog poena. 

1:2 - Bez izgubljenog poena, Novak osvaja prvi gem u setu. Ekspresno je završen ovaj gem, neobično za našeg tenisera da ne pravi duže pauze između poena kad servira.

0:2 - Novak pokušava slajsovima da neutrališe Fricove ravne udarce, ali to za sada u ovom setu ne funkcioniše. Osmim asom Amerikanac je potvrdio brejk, a Nole prvi put niej stigao d odva poena na protivnikov servis.

0:1 - Nije dobro počeo drugi set za novaka. Fric koristi kontra-ritam našeg tenisera koji je pauzu izmežu setova iskoristio za odlazak u toalet, ali to kao da ga je poremetilo.

Počeo je drugi set, servisom Đokovića.

Prvi set: Đoković - Fric 7:6(5)

7:6 - Fric je otvorio 13. igru servis vinerom, a Novak je uzvratio trećim asom. Zatim je Amerikanac konačno uspeo da osvoji poen izlaskom na mrežu. Novak je u narednom poenu stigao do prvog mini-brejka, ali nije uspeo da ga potvrdi pa se na promenu strana otišlo sa rezultatom 3:3.

Usledio je as našeg tenisera, pa dva dobra servisa Frica. Uzvratio je Nole istom merom i stigao do set-lopte na servis protivnika. Koristi je prelepom forhend-paralelom i stiže do prvog seta!

6:6 - Prvim asom na meču otvorio je gem Nole, ali drugi poen u gemu bio je poslastica za publiku! Fric je posle jedne duže razmene pokušao da osvoji poen slajsom, ali je Novak stigao tu loptu i poslao je u nebranjeni deo terena. Igraće se taj-brejk.

5:6 - Posle servisa proradio je i retern Novaka Đokovića, koji je opet stigao do 30:30 na Fricov servis. Ali opet su usledila dva servis-vinera za Amerikanca pa će Nole drugi put na meču servirati za ostanak u setu.

5:5 - Popravio je Novak servis i lako stigao do 40:0. Poslednjih osam poena na servisu bili su vineri. Bez izgubljenog poena osvojio je gem naš as.

Đoković servira za ostanak u prvom setu.

4:5 - U svih pet gemova na servis Frica, Đoković je stigao bar do 30:30, pa je tako bilo i sada, ali Frica je poslužio servis pa je lako sstigao do dva preostala poena i prednosti od 5:4. 

4:4 - Odservirao je Nole prvi put na meču preko 200 km/čas i stigao do dve meč lopte, ali kao da ga tek sada stiže umor od jučerašnjeg meča. Ipak, servisima po savetu trenera Gorana Ivaniševića uspeo je da stigne do gema.

3:4 - Opet je Đoković stigao do 0:30 uz prvu duplu servis grešku Frica. Opet je odservirao loše Amerikanac, Nole je napao drugi servis, ali srećno dobija Fric taj poen, pa asom stiže do izjednačenja. Usledio je još jedan as za gem-loptu, koju koristi iz drugog servisa Fric za 4:3.

3:3 - Počeo je Fric da se "svađa sam sa sobom" posle svakog izgubljenog poena, ali mu je to pomoglo da popravi ritern pa je Nole izgubio prvi poen na prvi servis u ovom meču. Stigao je i do brejk-lopte Amerikanac. Na njoj je Đoković napravio prvu servis-grešku, pa mu je "ispala" loptica, pa je bio nec, pa promašen bekhend - i to je bilo dovoljno za ribrejk.

3:2 - BREJK!!! Novak je prvi put u meču poveo sa 30:0 na servis Amerikanca koji je pokušao servisom da se vrati u gem, ali je izgubio i sledeći poen. Đoković je iskoristio prvu od tri vezane brejk-lopte i prvi put u meču poveo.

2:2 - Stefan Đoković je sredinom ovog gema viknuo sa tribina "Hajmo sada" i time dao vetar u leđa tati da stigne do dve gem-lopte. Usledio je viner Frica, ali drugu gem-loptu iskoristio je Novak fantastičnim forhendom.

1:2 - Opet je nešto slabiji prvi servis na početku gema imao Fric, ali je nadoknadio to sa dva neodbranjiva servisa (as, pa servis-viner) i stigao do drugog poena u setu.

1:1 - Sudeći po servisima u svom prvom servis gemu, jučerašnji maraton protiv Medvedeva nije ostavio veliki trag. Bez izgubljenog poena, nole stiže do izjednačenja.

0:1 - Amerikanac je otvorio gem tako što je pogodio Novaka lopticom u nogu, zbog čega se izvinio. Đoković je stigao do 30:15 zahvaljujući bekhend dijagonalama, koje su u prethodnih pet međusobnih duela bili enigma za Frica. Istim oružjem stigao je nole i do đusa posle koga je izgubio poen jer zbog publike nije čuo linijskog sudiju. Na kraju je Fric asom završio gem.

Meč je počeo, Fric prvi servira.

Sudija u stolici je Reno Lihtenštajn. 

Igrači izlaze na teren Pala Alpitur hale i meč će uskoro da počne. Đoković u svom 11. polufinalu bori se za osmo finale, Fric u svom prvom polufinalu za prvo američko finale još od 2006. godine. 

UOČI MEČA

Ako Novak podigne trofej u Torinu, to će biti njegova šesta titula na ovom takmičenju, čime će se izjednačiti sa Rodžerom Federerom po broju osvojenih šampionskih pehara na završnom teniskom turniru.

Đoković je u petak u epskom meču savladao Danila Medvedeva u "Crvenoj grupi" i tako zauzeo prvo mesto sa maksimalne tri pobede, dok je Fric u "Zelenoj grupi" završio kao drugoplasirani sa skorom 2-1.


Do sada su se sastajali pet puta i svih pet mečeva dobio je srpski teniser, koji želi da osvoji šestu titulu na ATP finalu i izjednači se sa Rodžerom Federerom.

Poslednji put igrali su prošle godine u četvrtfinalu Pariza kada je Nole dobio u dva seta - 6:4, 6:3.

Ako pobedi i ove subote, biće to 25 uzastopni trijumf našeg tenisera protiv igrača iz SAD. Poslednji poraz od nekog Amerikanca Novak je doživeo u trećem kolu Vimbldona 2016. godine kada je bolji od njega bio Sem Kveri.

Amerikanci bez titule u 21. veku, bez finala od 2006. 

Fric je prvi Amerikanac u polufinalu Završnog turnira od 2017, kada je Džek Sok poražen od potonjeg šampiona Dimitrova. Poslednji Amerikanac u finalu bio je Džejms Blejk koji je 2006. poražen od Federera, a poslednji osvajač ovog turnira iz SAD bio je Pit Sampras daleke 1999. godine.


U drugom polufinalu od 21 sat sastaju se Norvežanin Kasper Rud i Rus Andrej Rubljov.

Turnir u Torinu igra se za nagradni fond od 14.750.000 dolara.

BONUS SADRŽAJ

Da li ste znali da je Novak Đoković u svojoj knjizi izneo plan kako da za samo četrnaest dana transformišete i telo i život? Uz nedeljni jelovnik, korisne savete za poboljšanje varenja i izvrsne recepte koji se lako pripremaju, lako ćete se osloboditi viška kilograma i poboljšati zdravlje. Novak vam otkriva i lake vežbe za razgibavanje, iste one koje i on radi pre svakog meča. 

Naručite onlajn svoj primerak knjige "Serviraj za pobedu" i krenite stopama najboljeg na svetu.

 

Takođe, još jedna knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče".

Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Poručite još danas vaš primerak ovog remek dela koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO-NIMCI

Uskoro opširnije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!